U bent hier: Home › Evenementen › Archief › Marathon Eindhoven 2011 › Marathon verslag Piet Roskam

De Highlights van Eindhoven – 9 oktober 2011

Verslag door Piet Roskam

Signalen

Hoe vaak hoor je het in hardloopkringen wel niet (wat is het nou: ‘wel’ of ‘niet’?): Luister naar de signalen van je lichaam! Nou, die signalen waren er al geruime tijd: Zo zeg ik tegenwoordig wat vaker: “Wat zei je?” Of ook een signaal: “Ik heb nu toch echt een leesbril nodig”. Nog eentje, iets erger: “Ik heb mijn leesbril thuis laten liggen!” Helemaal erg: “Ik weet niet meer waar ik mijn leesbril heb laten liggen…”. Op dat laatste wordt weer gereageerd door grapjassen die vragen: “Weet jij eigenlijk de voornaam van Mijnheer Alzheimer?” In je onschuld antwoordt je: “ehhhh, nee”, waarop de vrager triomfantelijk reageert met: “Zie je, zo begint het nou !”. Wat heeft dit alles met misschien het summum van hardlopen, DE MARATHON, te maken? Tja eigenlijk niets, of toch? Want moet je signalen van je lijf niet in een zo vroeg mogelijk stadium al leren herkennen? Liefst al voor de voorbereiding van dat idiote plan: Een hele marathon gaan rennen! Nee, slim is het niet, een marathon rennen, en bij de Mediamarkt weten ze het beter (“Ik ben toch niet gek?”). En dus had ik het signaal moeten horen…. maar ja…zoals ik al zei: ik zeg tegenwoordig wat vaker “wat zei je?”.

De voorbereiding

De voorbereiding begon al heel lang geleden. Wanneer weet ik niet precies (oorzaak: zie alinea hierboven) maar op een gegeven moment zei Ton van Maarseveen ergens eind 2010, nog voor die - alleen voor bikkels - barre (-5 C !) Kerstloop in Dronten, : “We gaan naar de marathon in Eindhoven!” . Ik dacht geschrokken: “WE?, hoezo WE?”. Nou speelde ik al geruime tijd met de gedachte een marathon te doen, en had daar ook met Ton over gesproken (Ton: “Piet, het wordt tijd dat je de marathon gaat doen, die opstartgroep moet je na 4 jaar eindelijk eens loslaten”) en evenzo vaak was het er niet van gekomen (bij Ton natuurlijk wel), dus antwoordde ik quasi nonchalant: “Is goed man”.
Doiiink!!! Eraan vast! Die avond kon ik de slaap niet vatten. Gaat het dan toch echt nog gebeuren? En hoe moet dat dan? En hoe hard kan ik? En wat moet ik trainen?, en eten? en wat niet? En mijn hart dan?..en? Enfin, begin maar vast wat stevige loopjes te lopen: De Halve Marathon in Dronten stond al vast, de Halve van Egmond volgde, alsook een aantal Lokoloopjes, de Midwintermarathon (27.5 km Asselt ) had ik vorig jaar al gedaan dus verving ik die door wintersport, Hilversum City 10km was natuurlijk een eitje. Ik hoorde niet zoveel meer over Eindhoven, dus de deelnamefrequentie aan de loopevenementen zwakte af.

De Grieken

Wie heeft ooit het mallotige plan bedacht om een marathon te gaan rennen? Juist: een Griekse soldaat. Welke gek rent er nou naar huis om te vertellen dat ze gewonnen hebben? Ik bedoel, rennen doe je om te winnen, als je toch al gewonnen hebt dan kun je toch rustig aan doen? Alleen daarom al hadden ze Griekenland nooit in Euroland moeten toelaten. Toen is de ellende al begonnen. Maar ja, minister de Jager was nog niet geboren en de Akropolis was nog geen ruïne. Niet dat dat iets uitmaakt. En dus werd ongeveer 120 jaar geleden de marathon een hardloopafstand. En werd de afstand nog wat langer gemaakt toen de wedstrijd in Londen moest plaats vinden en er tbv van ‘her majesty’ een omweggetje langs Buckingham Palace moest worden gemaakt. Moraal: Gelukkig doen de Engelsen niet mee aan de Euro.

Het werd menens

En ineens werden de berichten indringender: ….er zijn nog meer mensen die naar Eindhoven willen ……. er zijn nog meer AVZ-ers die voor het eerst een hele als de halve marathon willen lopen………..AV Zeewolde en TVZ waren van plan rondom Eindhoven het jaarlijkse gezamenlijke loopevenement te organiseren, net als naar Amersfoort en naar Zwolle……. Kortom het circus was begonnen. En kennelijk was het verhaal dat ik een marathon zou gaan proberen al bekend geworden. En dus kon ik er niet meer onderuit.
Okay, okay, we gaan ervoor! Aantallen schema’s, waar een Olympische ploeg jaloers op zou zijn, werden nagelezen, boekenkasten met hardloopboeken werden verslonden, en onze trainers kwamen steeds minder op de training (‘daar heb je Piet weer met al die vragen’) . Ze dachten van mij af te zijn door een trainingschema op de site te zetten. In 10 weken naar de marathon. Poeh, als pseudo-deskundige wist ik het al: Da’s toch veel te kort! Ik bewerkte wat clubgenoten en die vonden het toen ook te kort. Dus zette ik een schema voor mij zelf op. In 17 weken kon ik mij opwerken tot topatleet. En zodoende begonnen wij royaal op tijd aan de voorbereiding.

De training

Intervaltrainingen, Yasso’s, lange langzame duurlopen (LLD’s) werden een begrip. De eerste LLD hakte er meteen fors in. Zondagochtend, gewoon 8 uur, dan heb je nog wat aan je dag. Die zondagochtend stonden slechts ik, Harry van de TVZ, en even later Bas Pieterse en Paul Hundscheidt bij het clubhuis. Oeps, slik, Bas en Paul? Moest ik naar dat niveau toe? Gelukkig was er Harry, een ervaren marathonloper,  Harry wist ongeveer de weg over een wat onbekende langere route over de Knardijk. Er staat mij nog bij dat ik nog nooit zoveel schapenstront heb gezien (en plat getrapt), dat Bas en Paul al snel uit zicht verdwenen, en even snel weer in het zicht waren en ons weer ophaalden, en dat Harry zich iets in het aantal kilometers had vergist. Maar het was wel een hele mooie route! Ik laste de volgende dag meteen een extra rustdag in. Om het weekend erop er een schepje bovenop te doen, 16 km op zaterdag, 26km op zondag, zo tenminste een hele marathon. Oef, weer een extra rustdag op maandag. Mijn werk gooide nog wat roet in het eten en het PHPD-syndroom stak de kop op, maar ik hield stug vast aan minimaal 3 liefst 4 of 5 keer per week trainen. Met meerdere malen LLD’s . De Damloop werd een oefening van ontwijken: van regenplassen en mensen. Gelukkig was er de 30 van Almere. Met prachtig weer, weinig reistijd, was er eindelijk een volmaakte oefening voor de M&M-tjes (Marathon Mannetjes, zie mijn verslag daarover). In de resterende weken 2 weken voor Eindhoven werd er in relatieve rust getraind.

D-day

D-day begon al de avond ervoor met een heerlijke pasta party (weer eens wat anders dan die 17 weken havermoutpap). Ik had na de 30km van Almere veel vertrouwen gekregen en was weinig nerveus. Tot die nacht voor D-day. Ik heb meer gemalen dan menige molenaar en ook de koffiebonen waren niet aan te slepen. Ik vreesde het ergste. Net toen ik dacht nog een paartje uurtjes te kunnen pitten ging de wekker.  Opschieten, de bus vertrekt om 7 uur. En dat deed die. Op tijd in Eindhoven was het nog een hele tour om een plekje op de campus te vinden. Omkleden op de campus en naar het startterrein. Droog weer, 13-15 graden, de wind viel nog mee. Eigenlijk uitstekend weer. Het startschot voor de twee rondes van de Hele viel en om 10.00u waren we weg. De halve Marathonners moesten maar liefst tot 13.30u wachten. Met de trainingsmaatjes liepen we de eerste kilometers min of meer gezamenlijk, de hele snellen snelden vooruit en heb ik niet meer tijdens de loop gezien. Mede-debutant Jaap deed het aanvankelijk redelijk rustig aan door met mij op te lopen, maar koos al gauw een sneller tempo. En zo liepen we ineens achter de blauwe ballonnen van de tempomakers van 3uur en 45 minuten aan. Dat ging mij te snel en deed het iets rustiger aan. De anderen gingen door. De blauwe ballonen bleven in het zicht dus zat ik redelijk goed. Af en toe in de verte een koppie van een AVZ-er of TVZ-er. Es kijken, okay, gemiddeld iets boven de 11km p/u. het gaat goed. Voor mijn doen heel goed zelfs. De 10km kwam in 53 minuten voorbij, prima. De halve marathon in 1:52:30, goed zo. Vele verzorgingsposten en een vlak parcours waren prettig. Na het begin van de tweede ronde begon ik om mij heen de eerste slachtoffers waar te nemen. Naast mij liep een zwaar gebouwde man met tatoeages te steunen en te kreunen. Gaat het? vroeg ik. De man had humor: Nee, maar gelukkig hebben we die Kenyanen achter ons gehouden (inderdaad , we zijn niet in de eerste ronde al ingehaald).

Supporters en de tweede helft

Tijdens de marathon was er veel publiek (helaas minder publiek bij de halve). En ondanks dat Eindhoven niet naast de deur ligt, waren er ook Zeewoldense supporters, partners van lopers, maar bijv. ook Hein (ondanks blessure toch mee, top), Geke, Vera, Marloes, Dorien, Valentijn, en wie zie ik daar : ja echt Koos en Rietje helemaal uit de Achterhoek!! Geweldig. En ook mijn dochters met vriendinnen, collega Fred met gezin, onze, helaas niet door mij maar wel door anderen geziene, overburen. Super. Tot de dertig km ging het goed, licht verval, het begon lichtjes te regenen. He, daar voor mij gaat Bas van de TVZ, die heeft het zwaar. Er naar toe, een zet’m op van mij hielp niet echt. En ook Harry, en even later debutant Albert die pijnlijk liep. Albert en ik liepen een stukje gelijk op maar zag Albert wel wat ik niet zag? wat leuke dames bij de drinkpost ? (denk ik). Voort ging het, en steeds meer geloofde ik in een tijd onder de 4 uur. Daar waren Frank en Ton. Even bijtrekken, er voorbij en door maar weer. Bij de drinkpost op ca 38km even wandelen en Ton sloot weer bij mij aan. Gezamenlijk renden we 3 km, die mentaal tegenvielen : je dacht dat je er al was. Ton verstapte zich bij een stoepje en moest weer even op gang komen. Bij het geluid van de windvanen moest ik verder, Ton achterlatend. Veel applaudisserend publiek in de laatste kilometer (dag dochter) en daar was de finish. Handen omhoog, YES, mijn eerste marathon, gehaald en hoe: 3:52.38 !!!!!!!!!!

En toen

Na de finish kreeg ik een TV ploeg van Omroep Brabant voor mijn neus. Hijgend en glunderend deed ik mijn verhaal. Hoe ging het? Nou, ik vond het een pokke end.  Naderhand zag ik mijzelf terug in welgeteld 4 seconden, maar wel in de reportage ‘Highlights van de Marathon van Eindhoven’. Precies waar ik zei ‘Dik tevreden en uitstekende verzorging’. Vlak daarna kwamen Ton, Frank, Albert en even later Harry en Bas binnen. Jacqueline, DE vrouwelijke debutante van AV Zeewolde, zagen we in de drukte niet. Terug naar de campus, douchen en voor het eerst liet ik mijn gepijnigde benen masseren door een lieftallige masseuse J . Terug naar het finishgebied om Agnes en de andere halve marathonners op te vangen. Ze hadden duidelijk meer regen en minder publiek gehad maar hadden goed tot zeer goed gelopen! In de bus werd Jacqueline de Koos en Rietje Vos bokaal uitgereikt door de vorige debutante Vera.

Felicitaties en Dank

Nogmaals felicitaties aan alle lopers en loopsters van de hele en de halve marathon van Eindhoven. Jack, Paul en Harriette zijn natuurlijk een klasse apart, maar de directe en latere volgers net zo. Geweldig allemaal!
Dank natuurlijk aan vooral de vrijwillige verkeersregelaars en bemanningen van de verzorgingsposten in Eindhoven. Maar zeker ook de vrijwilligers van de AV Zeewolde, zoals Vera, Geke en Dorien, de trainers (voor mij met name Robin, Hans, Jelmer, Sieger Rink en Ton), de anderen achter de schermen (Sybrigje, Jelmer, Hein, het bestuur, de WOC) en wie ik hier vergeten ben. Hartelijk DANK. Jullie inzet en hulp wordt hoog gewaardeerd!
En ik? Dik tevreden en uitstekende verzorging.

High Five!
Piet

Reacties en felicitaties

Jacqueline | 16-10-2011 21:07:34
Piet, 
Ik wil je laten weten dat ik het een mooi verhaal vind . Top! Helemaal zoals de dag was. En wat grappig dat je door de omroep Brabant gefilmd bent. Maar wat me het meest opvalt aan je, na die geweldige prestatie en ervaring, is je energie en enthousiasme. Dat is echt enorm!  Dat moet je  vasthouden.
Enne nu (samen?)trainen voor een volgende,  ja toch?

Kristien van Klaveren | 14-10-2011 19:44:49
Piet, wat een heerlijk verhaal om te lezen. Daar ga ik echt even voor zitten. Nogmaals mijn felicitaties en geniet nog maar lang na van deze mooie 1e ervaring. 

Piet | 13-10-2011 22:15:09
Dank Brenda / Patrick!

Mooie foto's trouwens. Vooral die tweede solo foto van Harry; Daar zou ik de volgende tekst bij willen zetten "Vies he, die gelletjes!" 

Patrick Bouhuizen | 13-10-2011 17:35:25
Zoals ik wel bekend staat om mijn verbaal geweld tijdens het hardlopen, mag ik nu wel stellen Piet dat jij je bekendheid verkrijg voor je verbaal schrijven. werkelijk schitterend wat een verhaal en ik steek er ook nog wat van op! Heerlijk verhaal om te lezen. Wederom..................alle deelnemers proficiat.

Brenda | 12-10-2011 9:04:17
Weer een schitterend verslag Piet! Felicitaties voor iedereen, maar vooral toch voor de debutanten. Wat een mooie tijden, en mooie foto's! Ik zou zo weer mee willen rennen, nog even geduld....

 

 

Club sponsoren:

 

Berichtgeving ontwikkelingen Atletiekbaan
Documenten
Verslagen
Nordic Walking
Sportief Wandelen
Diabetes Challenge 2019
Fit in Beweging
Activiteiten
Foto's en verslagen Wandelsport
Tuurtoren Tocht 2019
Wandelprogramma Alzheimergroep
Gezond Veluwe Challenge 2018
WandelFit Programma Najaar 2018
LOKO Loopcompetitie »
Welkoop Wintercross 2019 »
Dauwtrappen 2019
Clubkampioenschappen 2019
Avondloop 2019
Laatste Pont evenement 2019
Archief »
Algemeen
Vrijwilligers
Uitslagen en parcours records
Algemeen
Foto's
Marathon Eindhoven 2011 »
Amersfoort 750 2009 »
Clinic Lornah Kiplagat
Estafetteloop Bevrijdingsfeest 2009 »
AZC Loop - 18 februari 2017
Algemeen
De trainingen: YASso
Interview debutant Jacqueline Thiel
Pasta Party
Marathon verslag Piet Roskam
Uitslagen
Marathon verslag Jacqueline Thiel
Verslag 30 van Almere (Piet Roskam)
Fotoalbums
Foto's en verslagen
Uitslagen
Loop je al warm voor Amersfoort?
Kosten
Testloop 24 mei
Trainingsmomenten en -schema
Estafetteloop 4 & 5 mei
De Route
Foto's en verslagen
Login »
Wijzig eigen gegevens
Mijn Clubgenoten »
Login
Logout
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?
Wie zit hier achter?


Ogenblik a.u.b. ...