U bent hier: Home › Evenementen › Archief › Marathon Eindhoven 2011 › De trainingen: YASso

YASso gaat hij goed!

De marathon van Eindhoven zal een aantal debutanten voortbrengen. Jaap Dijkens, Sieger-Rink de Jong, Piet Roskam, Albert Schaap en Jacqueline Thiel. Vooruitlopend op de dames-debutantenbokaal werd Jacqueline onderworpen aan een interview, waarin Brenda van Rijn informeert hoe het er voor staat. 

3 september 2011 - Op deze zwoele zaterdagavond (de eerste Yassomeravond van de nazomer, en ook van deze zomer) werd ik er door mijn lieftallige echtgenote aan herinnerd dat ik deze week het voornemen had geuit om een stukje voor de AVZ-website te schrijven naar aanleiding van de woensdagavond training. Zij, mijn echtgenote, deed dat op de haar bekende tactvolle wijze: “He su…l , heb je dat stukkie nou nog niet af!”. Ik wilde antwoorden op mijn bekende wijze: “Nee, SCHAT, ik heb nog wel meer te doen”. Maar vanavond kon ik er niet meer onder uit. De barbecue was afgelopen, alle tijdschriften waren gelezen, de koffie gezet en opgedronken. Mijn avond leek een grote leegte te worden. Dus laptop op schoot en typen maar.

Waar wilde ik dan zo nodig over schrijven??? Over de trainingsvorm welke de groep Marathon Eindhoven (ME-ers) en Halve Marathon Eindhoven (HME-ers) al op de site als trainings onderdeel voorgeschoteld hadden gekregen en deze woensdag in praktijk brachten. Ondergetekende doet mee met de ME-ers en tijdens genoemde woensdagavond sloeg de meligheid in deze groep toe. Nou was het begrip Yasso, want daar heb ik het over, nog niet zo bekend, en onbekend maakt onbemind nietwaar?

Wat is dat eigenlijk , Yasso?  Nee, niet een nieuwe koperpoets,  ook geen nieuwe rijstsoort, en ook geen nieuw paardenvangmiddel. Nee, het is de achternaam van ene meneer Yasso die zich intensief met hardlopen bezig houdt. Hij heeft bedacht dat als je trainings rondjes van 800 meter hard loopt, daar tussendoor pauzes dribbelt  die net zolang in tijd duren als die 800 meter,  je na een periode van opbouw (tot uiteindelijk 10 rondes van 800 meter ), jouw minutentijd van die 800 meter  een goede indicatie is voor je marathontijd in uren. Dus loop je de 800 meter in 4 minuten dan loop je de marathon in ca 4 uur. En voor de halve marathon doe je gewoon de helft. Ik had dit, de Yasso-tjes,  al een aantal keren alleen geoefend, maar woensdagavond was het menens in de training olv onze onvolprezen Hans den Hollander.

In die training sloeg de stemming geleidelijk aan om: “Niet te snel” riep Hans, “ Yassometeen” riepen wij vrolijk. Bij de volgende ronde riep Hans: “Je bent te ambitieus”. Wij kregen de smaak te pakken: “Yassokan-die-wel-weer! Een clubgenoot probeerde een grapje: “Nog 12 rondjes”. Het antwoord van de groep was duidelijk: “Yassodem..ter op!” Een ander riep:”Ik had zojuist bijna een PR op de 800, bijna!”, “Yassonde he”. Ik moest denken aan die reclame voor dat drinkyochurtje.:
Yogho, Yoghooo, lekker fris en lekker snel, ja met Yogho  weet je het wel, Yoho, Yoghoooo! Dus werd het: Yasso, Yassooooo, lekker vlug en lekker snel, type ik dit verhaaltje wel! Yasso, Yassoooo!

En voort ging het in de training: ”Wanneer trainen we dit weer?”: “Yassondagdagochtend of so”. Of:  “Wat? Is de training nu al afgelopen?”: “Yassonde, he!”. “Trainen we van de winter ook?”. “Yassonderjas”, of een antwoord opdezelfde vraag: “Ya-zool”. We kwamen tot de conclusie dat Yasso eigenlijk een soort life-style is. Zo heb je speciale voeding: Yassonde-voeding, en ook kleding voor onder weg: Yassonderweg, en ook speciale huizen: Yassomerhuizen.  Er is ook gerelateerde muziek: Yassoul-muziek, een mengeling van Jazz en Soul. Het was voor ons duidelijk: Yasso kon wel eens een grote hype worden.

Ondertussen rondden wij onze Yasso-tjes rondom de ijsbaan af (atletiekbaan here we come) met een cool down op het grasveld. Toen dacht bij de HME-ers een insekt over de enkel van Joke: “Yasso die angel er maar in”. En dus kon ze met een dikke enkel naar huis. Arme Joke. De trainer had meer geluk: Hij kreeg een spontaan applaus aan het eind van de training (leuk toch Hans?). En wij? Wij vonden dat we het goed gedaan hadden: Yasso-gaat-ie-goed ! Op naar Eindhoven!!!
 
Piet Roskam

 

 

Club sponsoren:

 

Berichtgeving ontwikkelingen Atletiekbaan
Documenten
Verslagen
Nordic Walking
Sportief Wandelen
Diabetes Challenge 2019
Fit in Beweging
Activiteiten
Foto's en verslagen Wandelsport
Tuurtoren Tocht 2019
Wandelprogramma Alzheimergroep
Gezond Veluwe Challenge 2018
WandelFit Programma Najaar 2018
LOKO Loopcompetitie »
Welkoop Wintercross 2019 »
Dauwtrappen 2019
Clubkampioenschappen 2019
Avondloop 2019
Laatste Pont evenement 2019
Archief »
Algemeen
Vrijwilligers
Uitslagen en parcours records
Algemeen
Foto's
Marathon Eindhoven 2011 »
Amersfoort 750 2009 »
Clinic Lornah Kiplagat
Estafetteloop Bevrijdingsfeest 2009 »
AZC Loop - 18 februari 2017
Algemeen
De trainingen: YASso
Interview debutant Jacqueline Thiel
Pasta Party
Marathon verslag Piet Roskam
Uitslagen
Marathon verslag Jacqueline Thiel
Verslag 30 van Almere (Piet Roskam)
Fotoalbums
Foto's en verslagen
Uitslagen
Loop je al warm voor Amersfoort?
Kosten
Testloop 24 mei
Trainingsmomenten en -schema
Estafetteloop 4 & 5 mei
De Route
Foto's en verslagen
Login »
Wijzig eigen gegevens
Mijn Clubgenoten »
Login
Logout
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?
Wie zit hier achter?


Ogenblik a.u.b. ...