U bent hier: Home › Verslagen Hardlopen › Hardlopen overige › Verslag Amersfoort 750 loopevenement

We liepen warm voor, in en na Amersfoort !

14 Juni 2009. Wanneer het allemaal begon weet ik niet meer, maar in mijn korte hardloopcarrière (voorzover je daarvan kan spreken als recreant) ben ik niet eerder zo vaak warm gemaakt voor een loopevenement als voor Amersfoort 750 jaar. Je zou het er warm van krijgen. De stap om mee te doen was dan ook niet moeilijk. De evenknie (dat woord hoort gewoon bij hardlopen) van het NOC, het LOC (Lokaal Organiserend Comité), liet zich geen gelegenheid voorbij gaan om leden van de AVZ en TVZ aan te sporen zich in te schrijven voor dit evenement. Flyers, een dagkalender op de balie in het clubhuis, samenwerking tussen TVZ en AVZ, speciale trainingsdagen, trainingsschema’s, op de dag zelf met de bus gebracht en gehaald worden, een pastaparty met springkussen (vreemde combinatie?) de dag ervoor, een meetingpoint ter plekke, een aanhanger aan de bus voor de fietsen van de supporters, mogelijkheid voor meereizen door supporters, veel informatie via de website, mededelingen voorafgaand aan de trainingen, etc etc. De marketingboys van het bedrijf waar ik werk zouden het vuur uit hun sloffen moeten lopen, om zoveel promotie bij elkaar te krijgen. En dan te bedenken dat dit door vrijwilligers van de grond is getild!

Ook de Organisatie van het loopevenement Amersfoort 750 jaar had er aan getrokken: Wat te denken van rennen door de brandweerkazerne, over een militair terrein, en de hele marathondeelnemers door de Dierentuin en de trap op door het Centraal Station! Die rariteiten hebben z’n charme, het is niet altijd in het voordeel van diegenen die een snelle tijd willen neerzetten, maar het heeft iets relativerends. Om in looptermen te blijven: het houdt de tijdsjagers met beide benen op de grond. En wellicht had het de Keniaanse grootheden afgeschrokken? Of ging het hen ergens anders om? Enfin, de diverse afstanden gingen verder langs vele bekende mooie plekken in en om het nog steeds groeiende Amersfoort. Kortom, een aantrekkelijk parcours ! En dat miste zijn uitwerking niet: Ruim 10.000 deelnemers op de diverse afstanden! Een immens aantal voor een loopevenement dat voor het eerst werd georganiseerd. En ook bij de AVZ en TVZ was er volop animo. Met een dikke 70 personen vertrokken we richting Amersfoort. Met ca 20 deelnemers op de hele marathon, een kleine 30 op de halve, plus nog een kleine tien op de 5 en 10 km, en de supporters, was Zeewolde goed vertegenwoordigd.

En zo was er afgelopen zaterdag bij het Clubhuis van AVZ een heuse pastaparty (nooit eerder van gehoord trouwens, dat moet aan de lengte van mijn carrière liggen, zie begin dit artikel). Het weer werkte bijzonder goed mee, zonnig en lekker warm. Het springkussen voor de jeugd stond er in no time, de partytent kort daarna, en de overige aankleding volgde al snel. Dorstige kelen konden worden gelaafd, hongerige magen gevuld met koolhydraten en andere loopversnellende- en uithoudingsverhogende voeding, het LOC had het goed voor elkaar. Neem daarbij de gratis massage door massagestudio Komplement en de party was compleet.

De volgende ochtend was de hangplek voor de Zeewoldense jeugd gevuld met een lichtelijk gespannen groep van zo’n 70 mannen en vrouwen. Maar voor deze groep hoefde de Gemeente Zeewolde geen 20.000 euro te besteden aan het verplaatsen van een bouwkeetje en een paar struikjes om goed en kwaad te scheiden! Nee, hier was de sfeer gezellig en gemoedelijk. Met grappen (je ziet een beetje poep Piet, moet je witten?) en serieuze kreten (meest gehoord: ben je er klaar voor?) werd de tijd tot vertrek gedood. Onder een bewolkte hemel, maar zeker niet koud, werden de bus en aanhanger volgeladen en gingen we op weg naar Amersfoort. In de aanloop naar 14 juni werd overigens gevreesd voor een warm evenement. De weersvooruitzichten gaven eerst vooral zonnig en steeds warmer aan. Maar zoals zo vaak: Men lijdt het meest door het lijden dat men vreest: Op zaterdag de 13e kwam de kentering in de weersvoorspellingen. Morgen bewolkt en plaatselijk een bui. En in de bus op weg naar Amersfoort verschenen de eerste spetters op de voorruit. Gemengde reacties. Ik ben niet zo’n warmte loper en was allang blij dat ik waarschijnlijk mijn kalende kruintje niet met het speciale hardlooppetje, gekregen van Richard, hoefde te beschermen. De reis was niet ver, maar in Amersfoort gekomen bleek dat de buschauffeur nog een waar kunststukje moest uithalen om achteruit met aanhanger de ingang van ‘ons’ terrein in te manoeuvreren. Met vele handen was de partytent snel opgezet, en al snel ging een groep hele marathonlopers richting startlijn om hun starttijd van 12.00 uur te halen. Onze snelste man, Bas Pieterse, zat er niet bij, maar gelukkig volgde hij even later (vele laatste zullen de eerste zijn) . Er was voldoende bewaking bij de bus en derhalve kon menige niet hele marathonloper/ster hun startplek verkennen, en de inmiddels gestarte hele marathon lopers aanmoedigen. Zo gezegd zo gedaan, en ook nog even sfeer geproefd bij een live band optreden en tevens de vele deelnemers en hun supporters bekeken (zoals zij ons bekeken, vooral ik met mijn charmante vuilniszak tegen de regen om mijn schouders). Anja wist nog vlak voor tijd nog een aantal regencapes te scoren en zodoende kwamen we droog aan bij de startvakken.

De halve marathon groep, waaronder ik, ging op weg naar onze startplek. Een dikke, beetje zorgelijke ‘succes’ zoen voor vrouwlief, die onverwacht snel was hersteld van een blessure en het vast zwaar zou krijgen, en ik mengde mij in de kluwe mensen. Opeens geroep aan de zijkant achter de hekken en daar stonden oudste dochter met vriend en jongste dochter hartstochtelijk te roepen met een groot bod ”PIET IK STA HIER” . Spontaan begon een groep onbekende lopers naast mij te zingen ”En voor Piet nog eenmaal troelala troelala” en ik voelde mij een hele….! (juist !)  Een kanonschot bulderde in de verte en na enkele minuten ging ik over de startstreep. De andere AVZ-ers en TVZ-ers was ik in het gedrang kwijt geraakt, maar ik voelde mij niet alleen. Veel publiek en veel enthousiasme. Je naam op het startnummer werkt ook erg goed. En zo gingen wij door en om Amersfoort met bijna overal toeschouwers langs de weg. Van heel oud tot heel jong. Toen we met een hele horde lopers/sters voorbij kwamen hoorde ik een klein meisje aan haar moeder vragen “En wie gaat er nou winnen mam?” Wat mam heeft geantwoord heb ik niet gehoord maar ik dacht; “Wij allemaal!” . Het was intussen droog geworden, maar wel broeierig en eigenlijk te warm en benauwd. Niet echt mijn loopweertje bonkte het in mijn hoofd. De route was goed afgezet en er waren veel drinkposten met veel vrijwilligers. Minpuntje waren de slechte kilometer aanduidingen. Na verloop van tijd voegden de halve en hele marathon zich samen en zo haalde je clubgenoten in of werd je ingehaald. Iedereen had een bemoedigend woord voor elkaar. Dat gold helemaal voor wel heel speciaal uitgedoste supporters Koos, Rietje en Lydie, die in oranje en met borden kleur gaven aan onze inspanningen. Ondanks de vele aanmoedigen van onder andere inmiddels zich bij de route opgestelde Anja, Richard etc, zat er voor mij geen PR in. Misschien was het parcours er niet naar of het weer, of gewoon mijn kunnen.

Het was in ieder geval weer een hele voldoening om over de finish te komen. Aldaar hebben we het gros van de clubgenoten opgewacht en gefeliciteerd (incl de marathon debutanten, o.a. Frank, Elise: super !). De grote Zeewoldense groep werd opgemerkt door een reporter van Radio Utrecht (wat een grote groep uit Zeewolde hier?) en zo mocht ik mijn eerste openbare radio optreden verzorgen. Ik heb onze verenigingen gepromoot door de interviewer minutenlang aan de praat te houden over onze successtory, helaas, ondanks naspeuringen op het internet heb ik niets van mijn live verslag kunnen terugvinden. Na enige tijd was er de hereniging met Agnes (ja, veel afzien maar ze heeft het gehaald op pure wilskracht) en even later met de overige gezinsleden. Terug naar de bus, getoost op de goede afloop, de lovende woorden van Anja voor iedereen, de wisselbokaal voor marathon debutante Elise, het uitwisselen van de ervaringen, en de bus weer terug, en het Amersfoort 750 loopevenement was ten einde.

Zoals gebruikelijk, maar meer dan anders, wil ik op deze plek diegenen bedanken die dit alles mogelijk hebben gemaakt. Dat geldt natuurlijk voor de vele vrijwilligers in Amersfoort, maar zeker ook van de AVZ en TVZ. Ik ken niet alle namen van alle vrijwilligers maar denk dat het terecht is om met name Jelmer, Sybrigje en Joke te noemen. Geweldig! Ik denk dat we nog lang met warme gevoelens terug zullen kijken op deze zeer geslaagde gebeurtenis ! Heel veel dank en hartelijke groet.

Piet Roskam

 

Clubfoto's hardlopen:


 

Berichtgeving ontwikkelingen Atletiekbaan
Documenten
Verslagen
Nordic Walking
Sportief Wandelen
Diabetes Challenge 2019
Fit in Beweging
Activiteiten
Foto's en verslagen Wandelsport
Tuurtoren Tocht 2019
Wandelprogramma Alzheimergroep
Gezond Veluwe Challenge 2018
WandelFit Programma Najaar 2018
LOKO Loopcompetitie »
Welkoop Wintercross 2019 »
Dauwtrappen 2019
Clubkampioenschappen 2019
Avondloop 2019
Laatste Pont evenement 2019
Archief »
Algemeen
Vrijwilligers
Uitslagen en parcours records
Algemeen
Foto's
Marathon Eindhoven 2011 »
Amersfoort 750 2009 »
Clinic Lornah Kiplagat
Estafetteloop Bevrijdingsfeest 2009 »
AZC Loop - 18 februari 2017
Algemeen
De trainingen: YASso
Interview debutant Jacqueline Thiel
Pasta Party
Marathon verslag Piet Roskam
Uitslagen
Marathon verslag Jacqueline Thiel
Verslag 30 van Almere (Piet Roskam)
Fotoalbums
Foto's en verslagen
Uitslagen
Loop je al warm voor Amersfoort?
Kosten
Testloop 24 mei
Trainingsmomenten en -schema
Estafetteloop 4 & 5 mei
De Route
Foto's en verslagen
Login »
Wijzig eigen gegevens
Mijn Clubgenoten »
Login
Logout
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?
Wie zit hier achter?


Ogenblik a.u.b. ...