Laatste Clubnieuws: De 32 van Kkkkkkkampen (een verslag)
   (23-03-2013)


Op weg naar Rotterdam (3)

23 maart 2013 – Even aan jullie voorstellen: De 3 musketiers van de AV Zeewolde: Jaap, een nuchtere doorzetter mede door zijn Noordelijke roots (Groningen), van hem is bekend dat hij sneller  loopt dan zijn blessures; Sytse, met eveneens roots in het Noorden (Friesland) die meent dat TVZ een afkorting is voor Te Veel Zeuren; en ondergetekende, Piet, met als nadeel zijn roots in de Gooische Matras, en die, met zijn afgetrainde ingevallen gezicht overweegt een klacht in te dienen bij de Commissie Ongelijke Behandeling tegen al die Vermageringsprogramma’s. Deze drie helden van de AV Zeewolde hadden ergens in 2012 het stoute plan opgevat om de Marathon van Rotterdam in April 2013 te gaan doen. En daarvoor een heus trainingsschema opgesteld te beginnen in December 2012.

Voorgeschiedenis
Dat deze 3 ieder een eigen verschillend trainingsprogramma hadden, kon de pret niet drukken. Gelopen moest er toch, en ach wat maakt het dan verder nog uit? En zo startten zij met een trainingsrondje van 30km, opbouwen deden ze een andere keer wel. Ze draafden de ene kilometer na de andere. De winter 2012/2013 was weer een ouderwetse, dus liepen ze over besneeuwde paden, ijzige wegen, regen, natte sneeuw, ja zelfs onweer in de winter. IJskoude winden waren hun deel, en waar anderen halverwege linksaf terug naar het clubhuis renden, daar sloegen zij rechtsaf nog verder de polder in. Ze vochten niet tegen (wind) molens, nee ze gingen voorbij en lieten ze links en rechts liggen. Over bevroren paardenpoep, tussen de paarden door, moerassige paden, hobbelige verdwaalwegen, en ijzig gladde asfaltwegen. En weer- of door- stonden griepepidemieën en allerhande kwaaltjes en blessures.

Evenementen
In de trainingsprogramma’s zaten vele evenement lopen: Zo liepen ze onder andere mee in de Kerstloop van Dronten (21km), de Santa run in Dronten  (x km), de Lokolopen (de 10km-ers), de Asseltronde in Apeldoorn (27.5km), de 8Kastelenloop in Vorden (30km), en als laatste zou Kampen volgen. De 32km van Kampen werd aangeduid als de laatste ultieme duurtest voor Rotterdam. Na alle winters elementen zou dit de echte oefening worden. Op de site van Kampen waren foto’s van de vorig jaar editie te zien. Zonnig lekker temperatuurtje. Het zou lente zijn, we konden eindelijk de korte broek aan, geen hoofdband of pet op, handschoenen uit. Kortom een paar kilo kleding minder zou ons tot grote hoogten doen stijgen. Ja, op 23 maart in Kampen, daar gaat het gebeuren.

Berichten
Wolderwijd - eind maart 2013Het weerbericht voor 23/24 maart 2013: “De temperatuur zal niet boven het nulpunt uitkomen, er staat een harde tot stormachtige wind, windkracht 5-7 over land en windkracht 8 langs de kust en het IJsselmeer (Kampen? Ligt dat bij het IJsselmeer? Red.), de gevoelstemperatuur zal ongeveer -15C bedragen. Over het algemeen droog met hier en daar een sneeuwbui. Meteorologen voorspellen dat het in 300 jaar metingen nog nooit zo koud zal zijn voor de tijd van het jaar………..”. Ja, de weergoden hadden ons deze winter al ge(t)(p)est en deden er nu nog een schepje bovenop.
Vrijdagavond 22 maart: Bericht van de organisatie in Kampen: “In verband met de extreme weersomstandigheden wordt het 32km parcours veranderd. Door de harde koude oostenwind zouden de lopers op het bijna laatste stuk de beruchte 7km over de Vossemeerdijk de wind pal tegen hebben. Het gevaar van onderkoeling is reëel aanwezig. Het parcours volgt nu twee keer een gedeelte van de 21 km….. Sytse had niet lang nodig om zijn mening te mailen: “Watjes zijn het, allemaal”. Ik probeerde het tactischer en mailde de organisatie: “Zal ik anders voorop lopen?” Het mocht niet baten. De 32 van Kampen werden 31km, waarschijnlijk een surrogaat. Hebben wij dat weer? Of, wat voor weer hebben wij?


Voortekenen

De nacht van 22 / 23 maart gierde de storm om ons huis. De Centrale Verwarming was nodig om de loeiende inbouwhaard te ondersteunen . ‘s Nachts klapperden mijn tanden harder dan het rolluik voor het slaapkamerraam. En na deze onrustige nacht stond Jaap in zijn auto om kwart voor negen voor de deur. Hij zou het na alle blessureleed het gaan proberen om te kijken of Rotterdam er nog inzat. Sytse werd opgehaald en door de polder togen wij naar Kampen. De woeste witte koppen op het Wolderwijd voorspelden weinig goeds. Het water sloeg over de basaltblokken langs de oever en zorgde er voor dat de rietstengels ingekapseld werden met een ijslaag. Een prachtig en bijzonder fraai gezicht, dat wel. Maar de wind was nog verder aangetrokken en de thermometer buiten stond op -2. Het was makkelijk aanrijden in Kampen en we konden tot vlak voor de sportaccommodatie doorrijden en parkeren. Eenmaal uitgestapt woei de autodeur zowat uit mijn handen en ook een bevroren bovenlip volgde. De partytent voor de startnrs (plus shirt) en chip stond op het middenveld, zwaar verankerd met cementblokken en aan de trekhaak van een auto. Veel vriendelijke mensen van de organisatie, opbeurende gezichten alsof het ieder jaar zo’n lekker weertje was, we vergaten even onze angsten. We kregen als attentie een echte ijsmuts, onze angsten namen weer toe!  Omkleden maar. En warme koffie in de kantine partytent die ook al bijna wegwaaide. Van een inlooprondje werden we niet warm, niemand trouwens. Naar de start dan maar.

         

 Sytse Algera        

 

 Jaap Dijkens

 

 Piet RoskamVleugels

Bij de start op de atletiekbaan (ja, daar wel) werd ons geduld en de lichaamstemperatuur op de proef gesteld. De speaker stond zich kennelijk warm te kletsen. Wat kan mij het nou schelen dat het hier kouder is dan in Rusland, en al die namen van die onbekende toppers zeiden mij niets. Maar na vele protesten uit het kleumende startvak volgde eindelijk de start. De baan af, richting IJsselmeer. De windkracht gaf ons vleugels. We stormden met een km tijd van fors minder dan 5 minuten richting de Vossemeerdijk. Ik riep wel 25 keer rustig aan jongens en niet te snel maar musketiers Jaap en Sytse waren niet te houden. Evenals een hele sliert lopers achter ons. De rugwind zorgde voor angstige voorgevoelens: Hier moesten we straks ook weer terug en dan tegen de wind in, hoe gaat dat aflopen? Een stukje Vossemeerdijk met de storm tegen gaf een voorproefje, maar al snel sloegen we af het bos in. Een prachtig parcours met matige wind over fietspaden volgde. Keurige volledig bemande drinkposten om de 5km waren een ware ondersteuning. De iets later gestarte 21km wedstrijdlopers haalden ons in: Pff 21km, makkie! Na een lang lint pad gelopen te hebben bogen we af naar links en kwamen al snel op een klinkerweg van k.. kwaliteit. Het was koud, en de wind was steeds duidelijker aanwezig. Sytse en Jaap liepen in de kopgroep van ons peloton, ik liet mij met wat pijn in de zij terug zakken.

Het echte werk
Na vele kilometers boog de weg opnieuw linksaf naar de Hanze weg. En daar begon de echte beproeving. De Siberische Oostenwind pal tegen. Dieper dook ik in mijn trainingsjasje. Gelukkig had ik 4 lagen borstwering aangetrokken, een pet met daarover heen een hoofdband, en dubbele handschoenen. Maar de kopgroep raakte ik kwijt en alleen ploeterde ik tegen de wind in. Na een paar km Hanzeweg was het weer linksaf het bos in en volgden we het eerder gelopen 21km parcours door het bos. Even op adem komen. Daar was Jaap. Na het blessureleed bleek hij onvoldoende getraind te hebben om deze afstanden te lopen, laat staan onder deze omstandigheden. Ga maar door riep hij, wat ik met tegenzin deed. Zouden de drie musketiers hun karwei nog mogen afmaken? En opnieuw linksaf naar de k.. klinkerweg, het leek nog harder te waaien, en eenmaal op de Hanzeweg was het stormgeweld maximaal. Twee keer probeerde ik aan te haken bij voorbijkomende ineen gedoken groepen. Het ging niet. De Hanzeweg vervolgden we richting Kampen. De poolwind had na de brug vrij spel en gierde over het landschap. Geen twijfel, dit was windkracht 8 met uitschieters naar 9. Mijn lippen en neus voelden bevroren aan. Met de handschoenen voor mijn gezicht probeerde ik ze te beschermen tegen de snijdende kou. Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente.

De laatste loodjes
Mijn trainingslessen om rechtop te lopen had ik allang opgegeven. Voorbij gaande automobilisten moeten gedacht hebben: Wat een idioten. Ze hadden gelijk. Aan de andere kant van de weg probeerden enkele fietsers tegen de wind in te fietsen. Ze gingen bijna achteruit. Eentje waaide zelfs om maar stond meteen op en liep voorovergebogen verder. Wat een hel. Dit had ik nog niet eerder meegemaakt. Mijn kilometertijden liepen fors op en de geplande eindtijd van 2uur 45 werd al snel 2uur 50 en 2uur 55. Onder de 3 uur moest gewoon lukken. Dichterbij Kampen had de wind minder vrij spel, maar mijn krachten waren op. Toch was daar toch nog vrij snel het einde van deze beproeving. Minuten na de finish bedacht ik mij dat ik het weer gehaald had. Rotterdam moet een eitje worden. Sytse zat in de kleedkamer en had alweer volop praatjes. Een goed teken. Ik maakte een gebaar van ‘zo klein’ en zei; “Zo koud was het “ (de insiders begrijpen het). We misten Jaap, maar gelukkig kwam die even later binnen. Douchen en een warme kop soep in de wegwaai partytent en dit ijskoude winderige avontuur was voorbij. We hadden onze laatste test genomen, maar heel anders dan wij ons hadden voorgesteld. Voor Jaap werd duidelijk dat te weinig trainen door de blessures een spijtig negatief advies voor Rotterdam inhielden. Hoe dan ook, de drie musketiers hadden zich niet laten kennen, maar wat was het afzien. Kampen,  kkkkkkkkoud  he!


Piet Roskam

23 maart 2013


Reacties

Ad Jongeling | 06-04-2013 19:34:05
Mannen en Piet, goed verhaal! En goede (mentale) prestatie natuurlijk!

Joke de Jong | 27-03-2013 18:02:29
Doorzetters zijn het!!!

En Piet, (ijs) petje af .........., je kunt altijd nog schrijver worden!

Jelmer de Jong | 25-03-2013 18:24:49
Goed werk Mannen. Als je het zo leest lijkt de elfstedentocht van 1963 een tocht voor watjes te zijn geweest! 

henry bruinsma | 25-03-2013 09:04:38
Heren

respect knap gedaan


 

 

Berichtgeving ontwikkelingen Atletiekbaan
Documenten
Verslagen
Nordic Walking
Sportief Wandelen
Diabetes Challenge 2019
Fit in Beweging
Activiteiten
Foto's en verslagen Wandelsport
Tuurtoren Tocht 2019
Wandelprogramma Alzheimergroep
Gezond Veluwe Challenge 2018
WandelFit Programma Najaar 2018
LOKO Loopcompetitie »
Welkoop Wintercross 2019 »
Dauwtrappen 2019
Clubkampioenschappen 2019
Avondloop 2019
Laatste Pont evenement 2019
Archief »
Algemeen
Vrijwilligers
Uitslagen en parcours records
Algemeen
Foto's
Marathon Eindhoven 2011 »
Amersfoort 750 2009 »
Clinic Lornah Kiplagat
Estafetteloop Bevrijdingsfeest 2009 »
AZC Loop - 18 februari 2017
Algemeen
De trainingen: YASso
Interview debutant Jacqueline Thiel
Pasta Party
Marathon verslag Piet Roskam
Uitslagen
Marathon verslag Jacqueline Thiel
Verslag 30 van Almere (Piet Roskam)
Fotoalbums
Foto's en verslagen
Uitslagen
Loop je al warm voor Amersfoort?
Kosten
Testloop 24 mei
Trainingsmomenten en -schema
Estafetteloop 4 & 5 mei
De Route
Foto's en verslagen
Login »
Wijzig eigen gegevens
Mijn Clubgenoten »
Login
Logout
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?
Wie zit hier achter?


Ogenblik a.u.b. ...