Laatste Clubnieuws: Clubgenoten bereiden zich voor op Marathon Amsterdam (19 oktober)
   (14-10-2014)

Zondag 19 oktober gaan er een aantal AV Zeewolde leden de marathon van Amsterdam lopen. Snelle ambitieuze lopers als Koen Henkes, alsmede Ludger Stuijt die gaat zijn marathon debuut maken, maar ook doorgewinterde recreanten als o.a. Ton van Maarseveen, Harry de Meijer en Bas Dekkers.


Piet Roskam aantal van deze lopers gevraagd iets te vertellen. Over hun voorbereidingen, eventuele eerdere marathonervaringen, grappige loopervaringen etc. Met een kort schriftelijk (of op verzoek mondeling) interview, deels door wat meer serieuze open vragen, deels door meerkeuzevragen met een kwinkslag. Lees hieronder hun antwoorden.


Vertel eens wat meer over jouw hardlopen: Hoe lang beoefen je het hardlopen? Hoeveel tijd besteed je er gemiddeld per week aan? Heb je al eerder marathons gelopen? Wat is je motivatie?

 

Ton: Het begon met een cursus verantwoord beginnen met hardlopen bij de fysio praktijk van Jan-Willem Hage. Dat is denk ik zo’n 20 jaar geleden. Dat lopen beviel zo goed en ging zo lekker dat er op een gegeven moment 10 km wedstrijden en halve marathons op het programma gezet werden. Tot op een gegeven moment  je uitgedaagd wordt om een hele marathon te gaan lopen. En voor mij was het toen als je het gaat doen, dan de eerste voor mijn vijftigste. Dat is gelukt en inmiddels ben ik 15 keer gestart waarvan er een in 2007 mislukte en ik bij de 30 km uitgestapt ben.Voor nummer 16 hebben we zo’n drie maanden getraind volgens het schema. Dat betekent dus drie tot vier keer per week lopen met verschillende soorten trainingen en zondags de lange duur trainingen.

Koen:  Ik loop ongeveer al 7 jaar (waar van 5 echt denk ik vanwege blessures) Over het seizoen verdeeld loop ik wisselende afstanden/uren. Dit wordt mijn 6e marathon waarvan ik er 5 voor een tijd heb gelopen en de laatste (New York) voor de fun. Mijn debuut (Rotterdam) ging in 2.42 en nu loop ik al 10 minuten sneller. 2:32:41 (Eindhoven). Mijn motivatie is om steeds maar harder te gaan. Dit jaar hoop ik op een tijd van onder de 2:30, waarmee je in een nederlandse ranglijst aller tijden komt. Ook op de jaar ranking wil ik proberen top 15 van Nederland te halen.

Ludger: Hardlopen heb ik altijd graag gedaan. M’n vader nam me al eens mee naar een loopje toen ik een jaar of 9 was, dan liep ik spelenderwijs, over het strand bijvoorbeeld, we woonden niet ver van Zandvoort. Als middelbare scholier ging ik roeien bij Het Spaarne, maar de looptraining vond ik toen al het leukst. Toen ik ging studeren in Amsterdam werd ik lid van AV’23, vlakbij de Jaap Edenbaan. Ze hadden een 300 m baan. Ik vraag me af of die er nu nog ligt. Ik trainde toen samen met Dolf Jansen en Hans Sibbel (van Lebbis en Jansen). Ik heb daar 2 jaar aan atletiek gedaan. Daarna heb ik heel lang niet aan sport gedaan behalve af en toe eens lopen. In 2008 gaf m’n zus me op voor de Dam tot Damloop. Die liep ik toen zo gemakkelijk dat ik vanaf dat moment twee keer in de week ben gaan trainen. Ik werd lid van Running 2000. In de zomer van 2011 ging ik op advies van Henk Mentink efficiënter lopen: een hogere pasfrequentie en een minder krachtige afzet. Hierdoor verbeterde ik al mijn pr’s, zelfs uit de tijd dat ik als student bij AV’23 trainde! Ik train nu 3 tot 4 keer per week. De marathon van Amsterdam wordt mijn eerste marathon. Ik heb er altijd van afgezien omdat ik in 2010 knieklachten heb gehad en mijn fysiotherapeut toen gezegd had dat het lopen van een marathon voor mij niet verstandig zou zijn. Inmiddels ben ik al jaren knieklachten-vrij en heb ik de zegen van mijn fysio om de marathon te lopen. De Kerstloop in Dronten had ik onverwacht zo snel gelopen dat ik nu ook wel eens de marathon wilde proberen.

Bas: Ik denk dat ik al zo’n beetje vanaf m’n twaalfde hardloop. Tja, hoe vaak , dat wisselt een beetje maar zo als nu voor de marathon loop ik al gauw drie a vier keer per week. De marathon in Amsterdam wordt denk ik m’n 8ste, oh nee mijn 7e!.Ik loop vooral om gezond te blijven en verder ik vind het sociale aspect ook heel belangrijk.Gezellig met zijn allen een lekker stuk rennen.Met Harry en Ton en zo.

Harry: Ik denk dat ik al gauw zo’n veertig jaar aan hardlopen doe…. Maar precies weet ik het niet. Ik loop zo’n twee, nee drie keer per week hard. Zeg maar 2 ½ keer (daarnaast loopt Harry de vierdaagse van Nijmegen, zwemmen en volleyballen, heeft met Bas de Kilimanjaro beklommen en een tocht in Nepal naar het basiskamp van de Mount Everest gemaakt, enz enz  - red.). De marathon van Amsterdam wordt m’n 8ste marathon.Waarom doe je (speciaal) mee aan de Amsterdam Marathon?


Koen:
Ik doe mee omdat het een snel parcours is en dit jaar is er het Nederlands kampioenschap.

Ludger: Ik heb vroeger in Amsterdam gewoond, had ik je al verteld. Ik ken die stad en Gerard Nijboer heeft daar zijn befaamde 2.09 gelopen.

Bas: Het is prettig dat het wel dichtbij is. En ik vind het wel een lekkere marathon.

Harry: Ik vind het een mooie marathon, mooi parcours en ik vind het Olympisch Stadion prachtig. De aankomst is daar geweldig.

Ton: De sfeer en entourage in Amsterdam is zo leuk en het is een grote ronde wat ik persoonlijk erg prettig vind.


Hoelang ben je al aan het voorbereiden op de marathon van Amsterdam? En hoe zag je zwaarste trainingsweek er uit?

 

Ludger: Ik had in juli met de voorbereiding willen beginnen maar toen moest ik herstellen van een achillespeesblessure. Door het lopen van een aantal 1500m wedstrijden op de baan, in combinatie met onvoldoende rekken had ik die blessure opgelopen. Gelukkig was ik begin augustus al aardig hersteld en kon ik beginnen met de voorbereiding voor de marathon. M’n zwaarste week was na de eerste keer dat ik een afstand van meer dan 30 km had gelopen: zo’n enorme spierpijn dat ik de hele week niet kon lopen. Ik was veel te hard gegaan.

Bas: Eigenlijk is het een bizarre voorbereiding met niet zo’n strak schema. Sinds kort hebben we een hond en ga ik daar een stuk mee rennen. En met Harry en Ton natuurlijk. Al met al gauw een 3 a 4 keer per week met af en toe een slechte week.

Harry: Net als Bas is het niet zo’n strak schema geweest, beetje onsamenhangend soms. Vorige week was een vrij slechte week omdat ik last had van mijn achillespees. De lange duurtrainingen met Bas en Ton doe ik op zondagochtend

Ton: Drie maanden houden we aan om naar de marathon toe te trainen. De zwaarste week weet ik eigenlijk niet, de 180 minuten lopen vind ik gewoon prettig om te doen dus dat hoort er gewoon bij.

Koen: Voor de marathon heb ik 11 specifieke trainings weken uitgetrokken waar ik gemiddeld 140 kilometer in de week heb gemaakt. Met wat core stability zat ik op de 14 uur per week. Mijn Zwaarste trainingsweek is ongeveer 168 kilometer, met daar in een overwinning in de 30km van Amsterdam.Vind je dat er bij de AV Zeewolde voldoende aandacht is voor marathonlopers? En/of moeten er special trainingen komen? Of gezamenlijk naar een (buitenlandse) marathon toe trainen met steun van de club?


Bas:
Ik denk dat er genoeg aandacht aan wordt gegeven. Diegenen die het willen kunnen aanhaken bij andere marathonlopers. Naar het buitenland kost natuurlijk wel een bom duiten.

Harry: Het zou iets gestructureerder kunnen. Daarbij komt: Zeg 7 jaar geleden was een marathon heel speciaal en dat is er nu wel een beetje af.

Ton: Er is voldoende aandacht bij de AV voor ons marathon lopers. Een buitenlandse marathon wil ik nog wel een keer doen en dan denk ik aan Londen bijvoorbeeld. Berlijn heb ik al gedaan en dat was een mooie loop.

Koen: De trainingen sluiten aardig aan voor een marathon loper al heb ik in mijn top trainings weken extra interval trainingen gedaan. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van de jonge lopers dat er van uit AV Zeewolde juist meer de focus word gelegd op de kortere afstanden. Hiermee leg je op jonge leeftijd de basis voor elke afstand dan ook. Volgend jaar is er een kans dat ik Berlijn ga lopen.

Ludger: Ik vind dat er bij AV Zeewolde voldoende aandacht is voor marathonlopers. Dit interview getuigt daar ook van. Er is zoveel know how bij de lopers, ik krijg heel veel tips en raadgevingen. Ik hoef niet zo nodig een marathon in het buitenland te lopen.Heb je tijdens het hardlopen (in je marathon voorbereiding) iets grappigs of bijzonders meegemaakt, een anekdote?

 

Harry: Nou niet echt, ja toen we het hondje van Bas kwijt raakten.

Ton: Nee eigenlijk niet of het moet het hondje van Bas zijn die de lange lopen mee ging maar onderweg bij De Jutter ons kwijt raakte en we een flink eind terug moest lopen om hem te zoeken.

Koen: Ik leefde afgelopen weken als een monnik en heb gebruik gemaakt van een hoogte tent. Daarmee worden in je bloed extra rode bloed lichaampjes aangemaakt zodat je meer zuurstof kan op nemen. Ook heb ik landelijk naar lopers gezocht waar ik regelmatig een lange duurloop mee heb gedaan.

Ludger: Het lastige van de marathon vind ik het oefenen met drinken en eten. Speciaal voor de marathon heb ik een drinkgordel aangeschaft en gelletjes gekocht. Wanneer ik probeer te drinken verslik ik me gauw en de eerste keer dat ik een gelletje nam moest ik zo enorm hoesten dat ik de er de dag erna nog last van had. Ik was toen vergeten water mee te nemen.

Bas: Ja er gebeurt van alles. Zo waren we een keer Ton kwijt, oh nee mijn hondje.


De meerkeuze vragen (meerdere antwoorden (kruisje) per vraag mogelijk):

1. Hoe denk je dat anderen jou zien met je (marathon) lopen?

 1. Als iemand die aan sportverdwazing lijdt

 2. Ze zien je niet (je loopt te snel)

 3. Ze zien je niet (je loopt te langzaam)

 4. Ze kijken met bewondering en ontzag naar je

 5. Ze denken ‘dat lijkt mij ook wel wat’

 6. Anders, nl ………….

Ton: a.

Koen: a.

Ludger: e. Dat hoop ik althans, want ik wil anderen aan het bewegen te krijgen

Bas: f. Ze denken vast ”leuk maar niet voor mij, of hartstikke gek”

Harry: d.

2. Waar denk je tijdens de lange trainings duurlopen zoal aan?

 1. Je schema

 2. Nergens aan

 3. Aan je (schoon) moeder

 4. Wat doe ik hier !!!

 5. Ik denk dat ik hetzelfde rondje van 22km zo nog een keer doe.

 6. Mooi he, die fietspaden van Zeewolde!

 7. Anders, nl……………..

Koen: a; d; f

Ludger: a; ik ben altijd wel erg bezig met trainingstijden g; Anders, nl de vogels, ik let altijd op vogels.

Bas: g. Anders nl sex

Harry: Anders, nl ik denk niet meer.

Ton: f:


3. Wat zou je anderen, die een marathon willen gaan lopen, adviseren?

 1. Niet doen

 2. Vraag eerst je partner of goede vriend om advies

 3. Vraag om een dubbel consult bij je huisarts

 4. Voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden

 5. Doe het! Het is de grensverleggende zeer veel voldoening gevende ervaring!

 6. Eerst een nieuwe heup laten plaatsen.

 7. Anders, nl……………

Ludger: e!

Bas: g. Anders, nl : ga niet met Harry en Ton lopen, praat eens met mij

Harry: g. Anders nl, praat anders eens met mij !

Ton: g. Anders nl ; Doe het maar wel na een goede voorbereiding van een paar loop ervaring.

Koen: d !!

4. Hoe denk je over het publiek bij een loopevenement (de marathon) ?

 1. Geweldig, zij zorgen voor de sfeer, de motivatie, de support etc

 2. Prima, als ze maar niets over mijn benen zeggen

 3. Ik zou geen marathon lopen als zij er niet waren

 4. Ach, wel gezellig hoor

 5. Ik zie ze wel ik zie ze niet (ivm  zweet uit mijn ogen knipperen)

 6. Anders, nl ……………

Bas: f Anders, nl ik vind het hardstikke leuk als je je naam roepen, je denkt he? Een bekende? En dan staat er een wildvreemde naar jou te roepen. Geweldig!.

Harry: f Anders, nl: m’n beste marathon was zonder publiek, door al die aanmoedigingen word ik overmoedig. Maar ik ben wel blij als mijn familie en vrienden er staan. Super!

Ton: a en e

Koen: a

Ludger:.a; e; f Anders, nl soms ben ik zo gefocused dat ik ze niet zie staan……

5. Wat ga je na de marathon van Amsterdam doen?

 1. Naar de fysiotherapeut.

 2. Naar de kroeg, in 1x inhalen wat je maanden niet kon doen

 3. Nieuwe hardloopschoenen halen

 4. Je laten huldigen door de AV Zeewolde

 5. Uitrusten

 6. Voorbereiden op een nieuwe marathon

 7. Mijn ervaringen in een verhaaltje vertellen want deze vragen vond ik niets

 8. Anders, nl ……………..

Harry: h. Anders, nl, ik ga mij toeleggen op Pilatus

Ton: e.

Koen: b; e; f; h: Op vakantie naar Turkije!! All in lekker bunkeren en drinken :-)

Ludger: h. Anders, nl aan de studie: een week later heb ik tentamens voor m’n opleiding muziektherapie aan de HU.

Bas: h: Anders, nl beraden op een volgend plan, bijvoorbeeld een marathon of iets dat past bij je lichaam.


Verslagen en foto's van voorgaande edities van de Amsterdam Marathon


 

 

Berichtgeving ontwikkelingen Atletiekbaan
Documenten
Algemeen
Trainingsaanbod
Trainers en activiteitencommissie
Fotoalbums
Uitslagen en verslagen
Extra »
Wedstrijden en evenementen »
Crosscompetitie 2017-2018
Donkey FunRun 2018 »
Kalender
CD competitie 2019
Pupillencompetitie 2018
Persoonlijke records en top 10 lijst
Donkey FunRun 2018
Aanmelden
Algemeen
Looptrainingen
Wedstrijdkalender
Fotoalbums Hardlopen
Verslagen
Opstartcursus »
Informatie
Aanmelden
Verslagen en foto's
Trainingsaanbod
Nordic Walking
Sportief Wandelen
Diabetes Challenge 2019
Fit in Beweging
Trainers
Activiteiten
Foto's en verslagen Wandelsport
Tuurtoren Tocht 2019
Wandelprogramma Alzheimergroep
Gezond Veluwe Challenge 2018
WandelFit Programma Najaar 2018
Kalender
LOKO Loopcompetitie »
Welkoop Wintercross 2019 »
Dauwtrappen 2019
Clubkampioenschappen 2019
Avondloop 2019
Laatste Pont evenement 2019
Archief »
Algemeen
Vrijwilligers
Uitslagen en parcours records
Algemeen
Foto's
Marathon Eindhoven 2011 »
Amersfoort 750 2009 »
Clinic Lornah Kiplagat
Estafetteloop Bevrijdingsfeest 2009 »
AZC Loop - 18 februari 2017
Algemeen
De trainingen: YASso
Interview debutant Jacqueline Thiel
Pasta Party
Marathon verslag Piet Roskam
Uitslagen
Marathon verslag Jacqueline Thiel
Verslag 30 van Almere (Piet Roskam)
Fotoalbums
Foto's en verslagen
Uitslagen
Loop je al warm voor Amersfoort?
Kosten
Testloop 24 mei
Trainingsmomenten en -schema
Estafetteloop 4 & 5 mei
De Route
Foto's en verslagen
Login »
Wijzig eigen gegevens
Mijn Clubgenoten »
Login
Logout
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?
Verjaardagskalender
Wie zit hier achter?


Ogenblik a.u.b. ...