U bent hier: Home › Verslagen Hardlopen › Veluweloop - 2009

Herfstsferen tijdens Hoge Veluweloop 2009

 

Verslag door Piet Roskam

Afgelopen zondag 11 oktober liepen een aantal AVZ-ers mee in de Hoge Veluwloop. Men kon de 5 km, 10 km of de halve marathon 21.1 km lopen. Esther en Vera liepen de 10km, Agnes, Katja, Frank, Brenda en Piet De Halve. De weerberichten gaven nogal wat buien aan en deze keer kwamen de voorspellingen helaas uit. Herfst dus! Maar het was ook een prachtig parcours over een heuvelachtig landschap, waar bos en heide elkaar afwisselden en de herfstkleuren dan ook nadrukkelijk aanwezig waren. Hieronder een verslag, met helemaal onderaan - voor de statistieken - de netto finishtijden.

 

Het parcours (deel 1)
De rit er naar toe bleek een parcours op zich. Ach, zo dachten we, het is bekend terrein dus hebben we de Tomtom niet nodig. Bovendien werd er aan de weg gewerkt dus of de Miepmiep, zoals wij deze uitvinding hadden herbenoemd (vanwege de dames stem), daar allemaal rekening mee hield? Werk aan de A1 dus niet over Nijkerk maar binnendoor over Harderwijk. Ai, dat er bij Harderwijk nogal geklust wordt was bekend, maar het doorgaande stuk was nu ook afgesloten, en zo zaten we ineens richting Hierden, en dat is om, dus omkeren en door Harderwijk. Dat lukte wonderwel, richting Garderen, echter verderop was het ‘gewoon’ rechtsaf naar Garderen niet de ‘N310’ naar Garderen. Na een aantal rondjes op de rotonde werd het groepsgesprek in de auto afgerond met de conclusie: ‘gewoon’ naar Garderen, dan kom je altijd uit.
En zo geschiedde. En we kwamen uit, op de A1, maar waar is afslag 17 naar Otterlo? Nou dan maar afslag 19 naar Hoenderloo. En zo bleek het nuttig dat we op tijd vertrokken waren. Parkeren op het Defensie terrein naast het Nationaal Park Hoge Veluwe, ook hier werd aan de weg geklust (maar men was bijna klaar). We parkeerden naast de laatst geparkeerde auto en al gauw bleek het een halve marathon naar de start. De lucht werd alsmaar grijzer en donkerder toen we op het start/finish gebied aankwamen.

Nat begin 
Koffie, sanitaire stop (of omgekeerd) en een beetje rondgebanjerd. Frank en ik beloofden de dames dat we voor de hoofdtent zouden blijven staan, terwijl zij de kleedtent zouden verkennen. Immers, de 10km loopsters zouden om 13.30 vertrekken en de overigen voor de halve om 13.50u. Het begon zachtjes te spikkelen, het begon iets harder te spikkelen, het begon te regenen. Geen van ‘onze’ dames te bekennen. -“Frank, zullen wij ook onze kleedtent gaan verkennen?” -“Lijkt mij een uitstekend idee”. Dat idee hadden meer heren, en in 1 keer stroomde de grote tent snel vol, bijna net zo vol als de spontane regen-beek-loopjes buiten. Het begon te stortregenen en ik had medelijden met Esther en Vera die bijna moesten starten voor hun 10km. Ze zouden de start misschien wel 5 mintuutjes uitstellen? Nee hoor, exact op tijd gingen de naar schatting 6 tot 800 lopers in de stromende regen op weg, zo gluurden wij door de tentdeuropening. Het regende zo hard dat we ‘onze’ dames niet hebben herkend. Na een kwartiertje concludeerden we dat we nu toch echt naar buiten moesten ondanks dat het bleef regenen. De zaterdag nog bij Xenos aangeschafte plastic weggooi poncho bewees goede diensten. ‘Onze’ andere dames succes gewenst en weg waren we. Vlak na de start ging het regenen over in gespikkel en hield al gauw op. Dat bleef heel lang zo.

Hazen en wat nog meer?
De eerste 5 km liepen Frank en ik gelijk op maar het tempo lag mij iets te hoog. We bleken ook nog te 'hazen' voor 2 andere heren die vroegen wat we gingen lopen. 1.50 a 1.55 riep ik. Dat stond ze kennelijk wel aan want gedurende 15 km bleven ze aanhaken. Een van de volgers hield keurig de km tijd bij en riep ze duidelijk naar zijn maat: 5.13 keurig, 5.03 we gaan te snel, 5.23 dat is niet goed. Ik hoefde niet op mijn klokkie te kijken. Frank liep na 5 km langzaam bij mij weg, sneller dus. Het parcours was prachtig. Heuvelachtig, geen extreem steile hellingen of hele lange, maar wel vele korte heuveltjes op en af door bossen en heide. Alles in herfsttooi. Fraaie exemplaren van de vliegezwam (rood met witte spikkels) waren veelvuldig te zien. Overigens was er in dit Nationaal Park geen hert te bekennen, zou Willem Alexander daarom zijn uitgeweken naar Mozambique? Tja, bezit van de zaak is het einde van het vermaak. Schapen evenmin, ja, wel van die schapen met allerlei kleurtjes vacht die al hijgend achter de voorste aanrenden. Grappig gezicht, zo slingerend over de fietspaden door de heidevlakte.

Gelletjes
Na 8km werden de kuiten wat pijnlijk, mmm toch de heuveltjes? En na 10 km kreeg ik pijn steken in mijn zij. Enfin, ik zou deze keer iets nieuws uitproberen: Een gelletje. De eerste stoot deed mij huiveren. Wie had dit bedacht? Het surrogaat van Rinse Appelstroop (waarvan een potje 40 keer zoveel inhoud heeft als dit speciale zakje, en ook nog eens de helft kostte) zorgde voor rillingen in mijn slokdarm. Ik bedwong mij en nam nog een hap. Argghhh. Ik hoefde niet meer. Opmerkelijk genoeg was na enkele honderden meters mijn stekende zijpijn over. De waterpost hielp mij over het onsmakelijke gedeelte van de gel heen. Ik voelde mij schuldig om de plastic bekertjes zo in de natuur te gooien, maar gelukkig was er iemand al aan het opruimen (wat mij betreft DE vrijwilliger). Ook een minder benijdenswaardige baan was die van toezichthouder bij de tijdsmeting op de helft . In the middle of nowhere met een half tentje en generator je zitten te vervelen. Het was aan de houding van de jongeman duidelijk af te zien. Ik begrijp het helemaal joh!

Meer loopleed
Na 14 km kreeg ik Frank in het vizier. Normaal zou dat voor mij een supertijd betekenen, maar Frank liet zich duidelijk inhalen, liep gedeeltelijk over gras. Niet goed dus. Even later naast hem bleek hij pijn in de linkerkuit te hebben en had besloten zich niet stuk te lopen na alle blessure leed in de afgelopen jaren. Jammer, maar verstandig. Ik ging door. Even later werden mijn neusgaten geprikkeld door sigarettenrook. Ik zag het zeer spaarzame publiek aan de kant er rustig op los paffen. Voor mij liepen twee mannen met op de achterkant van hun T-shirt: ‘Run4cancer’. -“Wat een rare wereld leven we toch in,” dacht ik.

Na 17 km begon het te spikkelen, het begon harder te spikkelen, het begon te regenen. En bij 18 km was het een ware hoosbui. En net op dat moment stonden de fotografen van ‘staikopdefoto.nl’ onder een paraplu langs de weg. Ik stak mijn beide handen op met de V van victorie en lachte als een boer met kiespijn, een door-en-door verzopen straatkat, een lange afstandszwemmer net uit zwembad (midden in het bos). Alles begon te plakken, mijn schoenen vol te lopen. WAT DOE IK HIER ??? De hoosbui hield aan. Ik had een zogeheten Dry-Fit shirtje aan. Dat Dry kon je wel vergeten en Fit was ik allang niet meer. De bordjes gaven aan: Nog 2 km. Nog 1 km. Nog 500 meter. He, wat trekt daar aan mijn voet? Nee hè, veter los!!. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt. (hè trainer Hans had dat van de week in de plensregen training ook al; hè, we hebben hetzelfde merk schoen? ). Nog geprobeerd door te lopen, maar dat ging niet. Stoppen en vastmaken. En weer op gang komen, oef.

Finish!
In het zicht van de finish stond de altijd hartelijke Esther aan te moedigen en dat gaf de burger weer moed (ze moest toch zelf ook plensnat zijn geregend). De enthousiaste omroeper had gauw mijn naam opgezocht (hoe doen ze dat?) en wist mij met aansporingen over de finish te loodsen. Het flesje water bij de finish kwam mij ietwat overbodig over, maar een appel en een houten medaille (origineel!) nam ik graag in ontvangst. Ik zag na mij nog mensen op blote voeten binnenkomen. Niet mijn idee, maar met dit natte weer misschien wel heel praktisch.

Enige tijd later volgden de andere AVZ-ers en de stromende regen werd langzaam minder. We wisselden ervaringen uit en trokken droge kleding aan. Nog even gekeken of we een prijs bij de loterij op startnummer hadden. Nee dus. Wel een Beschermer kaart NP Hoge Veluwe waarmee we de rest van het jaar gratis het park in konden. Terug naar de auto. Wat een eind! Ik liep vooruit en zag een witte fiets van het park ergens wild geparkeerd. Da’s handig. Snel naar de auto gefietst. Een boswachter riep: “Wel terug brengen hé!” Dat deed ik, met de fiets achterin de auto terug naar het begin van het parkeergedeelte. Fiets eruit, Agnes, Katja en Frank er in, en terug naar Zeewolde. Weer binnendoor en dat bleek maar goed ook. File op de A1 hoorden we later. ‘s Avonds was er opnieuw veel regen en onweer. Het was duidelijk herfst, maar dat wisten we al !! De Hoge Veluweloop : Een prachtig parcours, en de volgende keer iets mooier weer graag. Met dank aan alle vrijwilligers, organisatie, en lotgenoten.

 Afstand  Naam  Tijd
 10 km Esther Beekman-Klein  

 55.09

 10 km Vera Casteleijn  54.23 
 Halve Marathon Katja Groenendaal   2.13.19
 Halve Marathon Agnes Roskam  2.12.25
 Halve Marathon Brenda van Rijn  2.04.19
 Halve Marathon Frank Ellenbroek  1.55.09
 Halve Marathon Piet Roskam  1.52.13

Clubfoto's hardlopen:


 

Berichtgeving ontwikkelingen Atletiekbaan
Documenten
Algemeen
Trainingsaanbod
Trainers en activiteitencommissie
Fotoalbums
Uitslagen en verslagen
Extra »
Wedstrijden en evenementen »
Baantraining Junioren
Regiotraining 2017
Regiotraining 2018
Crosscompetitie 2017-2018
Donkey FunRun 2018 »
Kalender
CD competitie 2019
Clubkampioenschappen Baanatletiek 2016
Pupillencompetitie 2018
Trainingspakkenwedstrijd 2017
Mini Athletics Champs - 1 maart 2017
Persoonlijke records en top 10 lijst
Donkey FunRun 2018
Aanmelden
Algemeen
Looptrainingen
Trainers
Wedstrijdkalender
Fotoalbums Hardlopen
Verslagen
Uitslagen
Opstartcursus »
Pacer trainingen
Informatie
Aanmelden
Verslagen en foto's
Trainingsaanbod
Nordic Walking
Sportief Wandelen
Diabetes Challenge 2019
Fit in Beweging
Trainers
Activiteiten
Foto's en verslagen Wandelsport
Tuurtoren Tocht 2019
Wandelprogramma Alzheimergroep
Gezond Veluwe Challenge 2018
WandelFit Programma Najaar 2018
Openingsweek »
Trailrun Stille Kern 2016 »
Kalender
LOKO Loopcompetitie »
Welkoop Wintercross 2019 »
Dauwtrappen 2019
Clubkampioenschappen 2019
Avondloop 2017
Laatste Pont evenement 2018
Archief »
Regio Jeugdcrosscompetitie »
Avondvierdaagse 2018
Estafette Bevrijdingsvuur 2018
22 sept - Openingswedstrijd
22 sept - Teambattle en andere races
23 sept - Parkloop
24 sept - Sterrenmeerkamp
25 en 27 sept - Avondinstuif
26 sept - 3000m Pacer Battle
26 sept - Athletic Movements - Groep 3 dag
28 sept - (Extra) Stoere sporten
29 sept - Athletics Champs
Programma
Trailrun Stille Kern
Routebeschrijvng
Vrijwilligers
Algemeen
Vrijwilligers
Uitslagen en parcours records
Algemeen
Foto's
Routebeschrijving
Vrijwilligers Wintercross
Crossloop training
Marathon Eindhoven 2011 »
Amersfoort 750 2009 »
Clinic Lornah Kiplagat
Estafetteloop Bevrijdingsfeest 2009 »
AZC Loop - 18 februari 2017
Algemeen
De trainingen: YASso
Interview debutant Jacqueline Thiel
Pasta Party
Marathon verslag Piet Roskam
Uitslagen
Marathon verslag Jacqueline Thiel
Verslag 30 van Almere (Piet Roskam)
Fotoalbums
Foto's en verslagen
Uitslagen
Loop je al warm voor Amersfoort?
Kosten
Testloop 24 mei
Trainingsmomenten en -schema
Estafetteloop 4 & 5 mei
De Route
Foto's en verslagen
Informatie Regio Jeugdcrosscompetitie
Vrijwilligers Regiocross
Aanmelden als lid
Contact
Login »
Wijzig eigen gegevens
Mijn Clubgenoten »
Sponsorkliks
Login
Logout
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?
Verjaardagskalender
Wie zit hier achter?


Ogenblik a.u.b. ...