U bent hier: Home › Verslagen Hardlopen › Voorbereiding Wintermarathon Apeldoorn 2010

Op weg naar Apeldoorn: Dertig is Prettig!

Verslag van een voorbereidende trainingsloop voor de Wintermarathon Apeldoorn 2010 - Door Piet Roskam

Dertig is prettig. En dames, denk nu niet dat ik het over mijn leeftijd heb. Nee, het gaat hier om echte kilometers. Echte gelopen kilometers. De stelling ‘Dertig is prettig’ (ooit gebruikt door een select gezelschap verkeersdeskundigen) schoot door mijn hoofd bij het lezen van de uitnodiging van Koos. De laatste van een serie Loopjes op de Veluwe stond op het programma van 7 februari en maakte melding van een parcours van 15, 22, of 30 km. De 22 km leek mij wel wat maar 30 km, in een rustig tempo, moest toch ook prettig zijn. Al was het maar om na afloop te kunnen zeggen: -“Ik heb ze gelopen.”

IJs en Sneeuw
De Veluwe-loopjes hadden zich net als vorig seizoen gericht op het komende gebeuren in Apeldoorn, ook wel de Midwinter Marathon genoemd. Daar, in het bergland van Apeldoorn, kun je eind februari je kuiten stuk bijten op hopen zand die in de prehistorie opgestuwd zijn door ijs en sneeuw. Rijkswaterstaat geeft er met zout en zand bij de huidige sneeuw- ijs condities een heel andere dimensie aan. Gelukkig maar, want op die manier konden wij zonder al te veel problemen een flink deel van de route lopen i.p.v. te glibberen. De wintercross was ten slotte vorige week al geweest.

Correcties
Met de 12 mannen en vrouwen (toch weer 4 meer dan begin januari) en 9 graden warmer dan begin januari ((nou warm…het was nu om en nabij het vriespunt) startten wij vanaf Hotel het Loo richting de bekende villawijk omhoog. Koos had een aantal van ons een routebeschrijving op papier gegeven voor het geval wij mochten komen te verdwalen. Door niet, of verkeerd af te slaan lukte dat alsnog bijna, maar de groep liep niet al te ver uiteen en een luide groepscorrectie hield de kleine kudde bij elkaar. Over correcties gesproken: In de villawijk zagen we bij een riant optrekje nog een bord ‘Voor al uw figuurcorrecties’. Ik concludeerde dat ik geen correctie nodig had en zeker niet het optrekje van de bewoner wilde subsidiëren. En dus vervolgden wij onze weg omhoog naar Hoogsoeren.

Een verrassing
De officiële route van de midwinter marathon gaat door Apenheul, edoch, zo vertelde Koos, daar konden we nu natuurlijk niet door. Ik zag het hek wel openstaan, maar bang geworden door alle Bokito verhalen, besloot ik niet eigenwijs te zijn. Hoe hoger wij kwamen, des te meer sneeuw leek er nog in de bossen te liggen. In een rustig tempo, met een keertje ophalen van de verstandigen onder ons, ging het door de bossen. Het was behoorlijk mistig en dat gaf wel een bepaald sfeertje. Op de Kampweg bleek het toch nog hier en daar glad. Sommige auto’s wilden, ondanks ijs en onze aanwezigheid, hun snelheid niet aanpassen. -"DERTG IS PRETTIG", riep ik ze na. Het hielp niet. Ach, misschien waren het auto’s uit de Toyota fabrieken met het bekende gaspedaalprobleem. Bij de aankomst op de Amersfoortse Straatweg (of was het de Soerense weg?) wachtte ons een aangename verrassing. Een officiële drinkpost! Even dacht ik dat Koos zich nu wel heel erg aan het uitsloven was. Het bleek, zo las ik later op hun site, dat de plaatselijke atletiek verenigingen aan het testlopen waren voor de Midwintermarathon op 21 februari aanstaande, en voor de testlopers een drinkpost had ingericht. We mochten ook een bekertje en hun fotograaf zette ons op de foto. Of deed alsof, want ik heb de foto met ons erop niet op de website kunnen ontdekken (wel die van anderen). Na diverse klimmetjes en een keertje ophalen ging het weer langs de villawijk richting onze startlocatie. De eerste 15 km zat er op en mijn door zware verkoudheid geplaagde Agnes en enkele andere clubgenoten vonden het welletjes. Koffie of andere verplichtingen waren hun volgende activiteit.

De tweede ronde
Na een kort oponthoud begonnen wij aan onze tweede ronde. De eerste 15 km waren mij goed gevallen en in mijn onschuld (zoveel km op een ochtend had ik nog niet eerder gelopen) meende ik dat dertig eigenlijk wel prettig kon zijn. Het eerste stuk ging prima, weer omhoog en verderop dacht ik er goed aan om met Sieger-Rink (ook debutant op de dertig) de kop te nemen. Sieger-Rink vertelde mij dat hij de bijzondere gewoonte had om, zodra hij op kop kwam, steeds harder te gaan lopen. Middels het bijhouden van zijn hartslag (onder de 130?) probeerde hij dit onder controle te houden. Mijn hartslag was beslist geen 130 en daarnaast begon ik honger te krijgen. Teveel van tevoren eten bevalt mij nooit goed, maar 1 boterham die ochtend was misschien toch te weinig. Ergens halverwege de tweede ronde namen wij afscheid van de helft van de overgebleven groep, zij gingen voor de 22 km, en Erna, Koos, Sieger-Rink en ik gingen het laatste deel van het parcours te lijf. Kennelijk werd de afstand ons teveel want af en toe hadden wij hallucinaties van cappuccino’s met warm appelgebak bij een open haardvuur. Meerdere keren waren we bijna gestopt om de plaatselijke horeca een hart onder de riem te steken. Het tij werd gekeerd door een medesporter die ons uitdagend inhaalde. -“Aan het trainen voor de minimarathon?”, vroeg hij plagend (de mini was ‘slechts’ 18,5 km). Koos gaf hem repliek: -“Nee dit is onze tweede ronde.” De man grijnsde en vervolgde zijn weg. Geprikkeld door deze tussenkomst zetten wij met hernieuwde energie onze loop voort.

De laatste loodjes
Inmiddels verscheen Apeldoorn steeds duidelijker op de verkeersborden en wist ik dat deze beproeving bijna voorbij was. Ergens langs de Amersfoortseweg riep Koos: -“Dit is het laatste gemene klimmetje!” Het woordje gemene had ik niet goed opgevangen en een ieder kan zich mijn teleurstelling wel indenken bij het zien van het volgende klimmetje. De laatste 2 km werden echt zwaar. De honger begon nu door mijn hele lijf heen te rammelen en ik voelde mijn krachten afnemen. De gezamenlijke koppositie had ik allang aan Sieger-Rink overgelaten. Met opbeurende kreten van de teamgenoten ging ik door. Dertig is prettig, dertig is prettig, dertig is prettig, dreunde het door mijn hoofd. Bij de laatste paar honderd meter naar de verkeerslichten zette Sieger-Rink zowaar nog een sprintje in. Koos volgde en Erna dieselde door alsof er niets aan de hand was. Ik liet ze gaan en was blij dat het verkeerslicht op rood stond. Mijn eerste dertig was een feit, zo ook voor Sieger-Rink. High-Five! De hotelkoffie en zelf meegebrachte etenswaren (appelgebak hadden ze niet eens!) deden ons weer op krachten komen.

Voortaan iets meer eten, vooraf of onderweg, dan wordt dertig echt prettig!

Hartelijke loopgroeten,
Piet

Clubfoto's hardlopen:


 

Berichtgeving ontwikkelingen Atletiekbaan
Documenten
Algemeen
Trainingsaanbod
Trainers en activiteitencommissie
Fotoalbums
Uitslagen en verslagen
Extra »
Wedstrijden en evenementen »
Baantraining Junioren
Regiotraining 2017
Regiotraining 2018
Crosscompetitie 2017-2018
Donkey FunRun 2018 »
Kalender
CD competitie 2019
Clubkampioenschappen Baanatletiek 2016
Pupillencompetitie 2018
Trainingspakkenwedstrijd 2017
Mini Athletics Champs - 1 maart 2017
Persoonlijke records en top 10 lijst
Donkey FunRun 2018
Aanmelden
Algemeen
Looptrainingen
Trainers
Wedstrijdkalender
Fotoalbums Hardlopen
Verslagen
Uitslagen
Opstartcursus »
Pacer trainingen
Informatie
Aanmelden
Verslagen en foto's
Trainingsaanbod
Nordic Walking
Sportief Wandelen
Diabetes Challenge 2019
Fit in Beweging
Trainers
Activiteiten
Foto's en verslagen Wandelsport
Tuurtoren Tocht 2019
Wandelprogramma Alzheimergroep
Gezond Veluwe Challenge 2018
WandelFit Programma Najaar 2018
Openingsweek »
Trailrun Stille Kern 2016 »
Kalender
LOKO Loopcompetitie »
Welkoop Wintercross 2019 »
Dauwtrappen 2019
Clubkampioenschappen 2019
Avondloop 2017
Laatste Pont evenement 2018
Archief »
Regio Jeugdcrosscompetitie »
Avondvierdaagse 2018
Estafette Bevrijdingsvuur 2018
22 sept - Openingswedstrijd
22 sept - Teambattle en andere races
23 sept - Parkloop
24 sept - Sterrenmeerkamp
25 en 27 sept - Avondinstuif
26 sept - 3000m Pacer Battle
26 sept - Athletic Movements - Groep 3 dag
28 sept - (Extra) Stoere sporten
29 sept - Athletics Champs
Programma
Trailrun Stille Kern
Routebeschrijvng
Vrijwilligers
Algemeen
Vrijwilligers
Uitslagen en parcours records
Algemeen
Foto's
Routebeschrijving
Vrijwilligers Wintercross
Crossloop training
Marathon Eindhoven 2011 »
Amersfoort 750 2009 »
Clinic Lornah Kiplagat
Estafetteloop Bevrijdingsfeest 2009 »
AZC Loop - 18 februari 2017
Algemeen
De trainingen: YASso
Interview debutant Jacqueline Thiel
Pasta Party
Marathon verslag Piet Roskam
Uitslagen
Marathon verslag Jacqueline Thiel
Verslag 30 van Almere (Piet Roskam)
Fotoalbums
Foto's en verslagen
Uitslagen
Loop je al warm voor Amersfoort?
Kosten
Testloop 24 mei
Trainingsmomenten en -schema
Estafetteloop 4 & 5 mei
De Route
Foto's en verslagen
Informatie Regio Jeugdcrosscompetitie
Vrijwilligers Regiocross
Aanmelden als lid
Contact
Login »
Wijzig eigen gegevens
Mijn Clubgenoten »
Sponsorkliks
Login
Logout
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?
Verjaardagskalender
Wie zit hier achter?


Ogenblik a.u.b. ...