U bent hier: Home › Verslagen Hardlopen › Verslag Midwintermarathon Apeldoorn 2010

Apeldoorn, ik kwam, zag en overwon.

Verslag van de Midwintermarathon 2010, door Piet Roskam. Foto's zijn afkomstig van Rietje Vos.

Het begin
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus eigenlijk zijn die 27 ½ km nog geen 14km. En dan wordt het opeens een stuk overzichtelijker. Nou was de voorbereiding niet mals geweest, zie onder andere mijn verslag van 2 weken geleden. Sterker, zelden loop ik in de voorafgaande trainingen meer dan op het evenement zelf. Waarom zou je? Bovendien had ik allerlei goedbedoelde adviezen ter harte genomen. Kortom, ditmaal verscheen ik gedegen aan de start. Minpuntje waren de perikelen op mijn werk welke geen positieve bijdrage aan mijn mentale voorbereiding leverden, maar het was ook wel weer een extra motivatie. Hup lopen, leeg met die kop!

De voorbereiding
De terugslag in de laatste 2 km, die ik twee weken geleden had ervaren in die 30km training, werd door mijn deskundige clubgenoten (dat zijn er best wel veel…) unaniem omschreven als hongerklop. Nou heb ik daar iedere dag wel last van, maar tijdens duurlopen schijnt dat niet goed te zijn. De remedie: Gelletjes! Ik dacht altijd dat gelletjes alleen bedoeld waren voor borstvergrotingen maar ik ben natuurlijk geen deskundige. Die hardloopgelletjes haal je bij de fietsenmaker (logisch toch?). En als je het niet zo lekker vindt moet je ze oplossen in je heupflesje met water (dat doen ze met de whisky ook, zonde!). Bovendien startte ik pas om 12.00u dus tijd genoeg om flink te ontbijten. Voor vertrek vier volkoren boterhammen plus een paar müsli repen, koppen thee en fles sportdrank moesten mij, naast de gelletjes in de wedstrijd, er door heen helpen. Tevens had Erna mij nog geë-maild om voor en tijdens het lopen een Shake te nemen. Ik heb nog geantwoord dat ik dat alleen na afloop had. Daarnaast had ik in de trainingen in verschillende winterse omstandigheden diverse handschoenen en mutsen uitgeprobeerd om zo prettig mogelijk de tocht te volbrengen. Nee, aan de voorbereiding kon het niet liggen.

Winter
Het ‘Mid’ kunnen ze er in Apeldoorn beter vervangen door ‘Eind’ want de winter liep op haar laatste benen (wij nog niet, met de nadruk op ‘nog’). De nacht ervoor had het flink gevroren, zo zag ik ‘s-morgens op de te bekrabben autoruiten (gelukkig reed Katja). De website van de Midwintermarathon vermeldde nog dat de Gemeente Apeldoorn een ultieme poging zou doen om het zouttekort naar recordhoogten te brengen door het parcours sneeuw- en ijsvrij te maken. Tijdens de rit naar Apeldoorn concludeerde ik dat het wel mee viel met de gladheid. En het nieuws vermeldde dat de temperaturen vandaag verder zouden oplopen tot royaal boven nul graden.

Met het in Apeldoorn opgehaalde familielid van Katja parkeerden wij op onze geheime parkeerplek vlakbij de start en finish nadat we enkele wegversperringen slinks ontweken hadden. En togen wij naar de Stadschouwburg waar we eerst ons gratis shirtje bemachtigden (tjonge het leek wel uitverkoop bij de Bijenkorf) en even later onze clubgenoten troffen, behalve Koos en Paul. Het feest kon beginnen.

De Start en verder
Eens te meer bleek AV Zeewolde heeft een gemêleerd gezelschap te hebben. Een deel liep de mini-marathon (18,5km) ; een deel de Asselronde (27 ½ km) en een deel de hele marathon. De mini-marathonners vertokken om 11.30u, de anderen om 12.00u. Een zoektocht naar Koos in de spelonken van de Stadschouwburg leverde niets op. Naar de start dan maar. In het gedrang naar de start raakten mede-Assel-lopers Rob, Erna, en Vera uit het vizier. Het ’piep’ startschot viel (ik vind zo’n bulderend kanon veel sympathieker) en de enorme kudde kwam langzaam aan in beweging. Volgens de speaker waren wij het crème de la crème van het lopersvolk en konden wij een voorbeeld nemen aan de Olympisch gouden medaille winnaar Mark Tuitert. Ik zag in de verte het kruintje van Erna en vervolgens heb ik haar niet meer tijdens de loop gezien. Rob was natuurlijk allang weg, en opeens haalde ik Vera in, die in mijn gedachten achter mij liep. Door de bekende villawijk, ja en weer langs de villa met het bord ’Voor al uw figuurcorrecties’ ging het omhoog. Vervolgens om Apenheul heen en dan er doorheen. Medelopers hadden nog genoeg adem om authentieke apengeluiden te maken, maar Bokito liet zich niet zien. Winterslaap? En verder ging het; Hoogsoeren, Assel, enzovoort.

Ambitie en gelletjes
Ik had 2 dagen voor deze Loop een training van 9,5 km gedaan, welke voor mijn doen snel uitpakte, en dus had ik een redelijk ambitieus doel. De 27 ½ km in ca 2 ½ uur moest te doen zijn. Een km – tarief van 5 minuut 20 leek mij te ambitieus, 5.30 zou toch haalbaar moeten zijn. Dat lukt in het begin, ondanks de forse stijgingen in het parcours, heel aardig. Gemiddeld 5.25. De honger deed zich na een paar kilometer al voelen en een deel van de gelletjes deden prima hun werk. De honger was snel weg en de energie bleef: japio conclusio: Het werkt dus echt! Was het in het begin nog fris, na de stijgingen in het parcours kon ik de handschoenen uit doen en was ik blij dat ik de pet niet had opgezet. Even een wat minder frisse mededeling; Zoals vele anderen heb ik tijdens het lopen vaak last van overmatige slijmvorming in de keel. Zo ook deze keer en ik verlegde mijn loop naar de rechterkant van de weg om het een en ander zo discreet mogelijk in de berm weg te werken. Net op het moment dat ik dat deed kwam een aantrekkelijke loopster mij nog even rechts in halen. Het was gelukkig ‘mis’ maar ik maakte natuurlijk mijn excuses. -“Geeft niet hoor” antwoordde ze onverstoorbaar laconiek, en zonder mij een blik waardig te gunnen vervolgde zij haar weg. Ze was vast in trance.

Het stuk over de heide is beslist mooi te noemen en hoewel mijn tempo iets terug zakte naar iets boven de 5.30 kon ik weer genieten van deze loop. Het werd kouder en de handschoenen gingen weer aan. Ik werd vaker ingehaald dan ik anderen inhaalde en begon te twijfelen.-“Gaat het niet goed met mij? Of loop ik tussen allemaal cracks?” Ik hield het op het laatste. De Amersfoortse weg bleek lang. Langer dan in de trainingen, langer dan op de kaart. 5.30 werd 5.35 werd 5.40.  Doorbijten Piet, je bent over de helft.

Domper en oppeppers

Na gebruik te hebben gemaakt van een verversingspost, richting finish, in de voorsteden van Apeldoorn schalde opeens een luidspreker achter mij. Het bleken de voorste wedstrijdlopers van de marathon te zijn, begeleidt door politieauto’s en mountainbikers. De wedstrijdlopers liepen een deel van het parcours 2 keer en hadden er dus al zo’n 15 km meer dan ik opzitten. Ze kwamen voorbij in een snelheid die ik amper in een sprint haal. Zucht. Er is toch wel veel ongelijkheid in de wereld. Maar daar stonden de twee trouwste supporters van de AV Zeewolde, Rietje en Lydie, langs de route. Ik werd luidkeels aangemoedigd en op de foto gezet. Hartverwarmend en tempoverhogend! En op de Loolaan werd het feest nog groter. Alle AV Zeewolde-dames van de Minimarathon, inclusief mijn ega, waren al gefinisht in fraaie tijden en hadden de moeite genomen om langs de route te gaan staan. Ook hier kreeg ik luide toejuichingen en het overige publiek keek op om te zien wat er gaande was. Het gaf moed en het tempo ging omhoog. Het stel dat mij zojuist nog ingehaald had was nu aan de beurt en met flinke snelheid liet ik ze achter mij. De finish over. 2.34.15.

Dik tevreden en heel moe nam ik de medaille en frisdrank in ontvangst. In de Stadschouwburg strompelde ik de trap af waar ik werd opgewacht door Rob. -“En hoe ging het?”, vroeg hij uitdagend. -“Best wel goed, en jij?” “ Heel goed, een kwartier eraf, 2 u 17” zei Rob terecht trots. Super Rob! Al snel kwam Erna binnen die met haar 2.38 niet ver van mij vandaan had gelopen. Ook super. Vervolgens Vera die schijnbaar volledig fit de trappen af kwam en verslag deed van haar ervaringen met die wonder gelletjes. Met zijn allen dronken we nog gezellig een kartonnen bekertje Stadsschouwburg koffie (niet lekker daar) en een ieder ging huiswaarts.

Thuis aangekomen heb ik eerst een paar boterhammen en müsli-repen en cup-a-soup genuttigd. -“Ik heb zo’n zin in een patatje”, zei Agnes, en na enig sputteren gaf ik toe en werd de Twilight met een bezoekje vereerd. Ten slotte moest ik aan mijn figuurcorrecties werken. Ja, te weinig is ook een probleem hoor! Een weldadig ligbad maakte de spieren weer soepel. Het avondeten smaakte heerlijk. De adrenaline bleef ’s avonds door mijn lijf stromen (of waren het de gelletjes?) en ik kon de slaap niet vatten. Voordeel; Zo kon ik live meemaken dat Irene Wust de gouden medaille op de 1500 in Vancouver won. Eindelijk kon ik rustig gaan slapen.

Met dank aan de organisatie in Apeldoorn (prima geregeld allemaal) en de clubgenoten wens ik een ieder weer veel loopplezier toe.

Mvg, Piet Roskam

Wie nog meer sappige verhalen wil lezen over de loopjes die o.a. de voorbereiding vormden op dit evenement, kunnen we verwijzen naar twee andere verslagen van Piet. Zoals "Dertig is Prettig" of een verslag van 'De Uddelermeerloop".


Uitslagen

Maar liefst 11 leden van AV Zeewolde verschenen hier op verschillende afstanden aan de start. Hieronder de uitslagen:

 Marathon (42,195 km) Netto tijd 
 Paul Hundscheidt  3:36:39
 Koos Vos  4:17:44
   
 Asselronde (27,5 km)  Netto tijd
 Rob Emmens  2:16:55
 Piet Roskam  2:34:16
 Erna Emmens  2:38:30
 Vera Casteleijn  2:47:44
   
 Mini-marathon (18,5 km)  Netto tijd
 Brenda van Rijn  1:46:16
 Karin Gouw  1:46:17
 Esther Beekman  1:50:25
 Agnes Roskam  1:52:15
 Katja Groenendaal  1:52:16
Marathon (42,195 km) Netto tijd 
 Paul Hundscheidt  3:36:39
 Koos Vos  4:17:44
   
 Asselronde (27,5 km)  Netto tijd
 Rob Emmens  2:16:55
 Piet Roskam  2:34:16
 Erna Emmens  2:38:30
 Vera Casteleijn  2:47:44
   
 Mini-marathon (18,5 km)  Netto tijd
 Brenda van Rijn  1:46:16
 Karin Gouw  1:46:17
 Esther Beekman  1:50:25
 Agnes Roskam  1:52:15
 Katja Groenendaal  1:52:16
Marathon (42,195 km) Netto tijd 
 Paul Hundscheidt  3:36:39
 Koos Vos  4:17:44
   
 Asselronde (27,5 km)  Netto tijd
 Rob Emmens  2:16:55
 Piet Roskam  2:34:16
 Erna Emmens  2:38:30
 Vera Casteleijn  2:47:44
   
 Mini-marathon (18,5 km)  Netto tijd
 Brenda van Rijn  1:46:16
 Karin Gouw  1:46:17
 Esther Beekman  1:50:25
 Agnes Roskam  1:52:15
 Katja Groenendaal  1:52:16

Clubfoto's hardlopen:


 

Berichtgeving ontwikkelingen Atletiekbaan
Documenten
Verslagen
Nordic Walking
Sportief Wandelen
Diabetes Challenge 2019
Fit in Beweging
Activiteiten
Foto's en verslagen Wandelsport
Tuurtoren Tocht 2019
Wandelprogramma Alzheimergroep
Gezond Veluwe Challenge 2018
WandelFit Programma Najaar 2018
LOKO Loopcompetitie »
Welkoop Wintercross 2019 »
Dauwtrappen 2019
Clubkampioenschappen 2019
Avondloop 2019
Laatste Pont evenement 2019
Archief »
Algemeen
Vrijwilligers
Uitslagen en parcours records
Algemeen
Foto's
Marathon Eindhoven 2011 »
Amersfoort 750 2009 »
Clinic Lornah Kiplagat
Estafetteloop Bevrijdingsfeest 2009 »
AZC Loop - 18 februari 2017
Algemeen
De trainingen: YASso
Interview debutant Jacqueline Thiel
Pasta Party
Marathon verslag Piet Roskam
Uitslagen
Marathon verslag Jacqueline Thiel
Verslag 30 van Almere (Piet Roskam)
Fotoalbums
Foto's en verslagen
Uitslagen
Loop je al warm voor Amersfoort?
Kosten
Testloop 24 mei
Trainingsmomenten en -schema
Estafetteloop 4 & 5 mei
De Route
Foto's en verslagen
Login »
Wijzig eigen gegevens
Mijn Clubgenoten »
Login
Logout
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?
Wie zit hier achter?


Ogenblik a.u.b. ...