U bent hier: Home › Verslagen Hardlopen › Marathon Rotterdam › Marathon Rotterdam - 14 april 2013

Er was eens ...

         


Op weg naar Rotterdam (slot)
Door Piet Roskam


14 april 2013 - Er was eens een man die dacht dat ‘ie alles kon. Nou hebben de meeste mannen deze niet altijd gewaardeerde eigenschap, maar deze man had het soms in een overtreffende trap. Zo mocht hij als jongetje eindelijk een keer zijn kamer verbouwen, en niet gehinderd door enige technische kennis bracht hij het tot een heel aardig eindresultaat (met wat hulp natuurlijk). Wat ouder geworden vatte hij het plan op om de motor en de remmen van zijn auto te reviseren. En zowaar, na de ingrijpende revisie met het autohandboek in de hand loodste het ‘jolie voiture’ (een Buggy) de man en zijn vriendin door heel Frankrijk, en nog 10,000km daarna. Goed, er was een keer een technisch remprobleempje op een Franse heuvel maar de vriendin van de man bleek bekwaam in een noodstop en het rem-euvel was door de man in een halfuurtje gerepareerd. Nog wat ouder ontstond het plan om zelf een huis af te bouwen. Het werd iets meer dan dat, maar ook hier niet gehinderd door enige technische achtergrond of opleiding en met zijn enthousiaste vrouw wisten zij er na vele vrije uren een heel aardig stolpje van te maken. Een volgende project diende zich aan:  De man dacht, na twee marathons, ik doe een derde met een goede tijd. Maar marathons zijn een heel ander verhaal. Onvoorspelbaar, van vele factoren afhankelijk en in dit geval bijna een brug te ver: De Erasmus brug wel te verstaan.

Op weg
Zondagochtend 14 april 2013 om 6 uur het wekkertje uit en opmaken voor de Marathon van Rotterdam. Een Marathon met de naam van een spektakel, eentje in de top van wereld marathons. Maandenlange voorbereiding in een lange koude winter was er voor nodig. En nu was het zover. Maar het KNMI had in de aanloop naar deze zondag een verrassing in petto. Deze zondag zou de eerste echte lente dag van 2013 worden, met temperaturen boven de 20 graden. Maanden getrained met mutsen, handschoenen, driedubbele lagen kleding, en nu in 1 keer korte broek, singletje. Slik. Ok.
Vanwege spoorwegzaamheden tussen Amersfoort en Utrecht werd het oorspronkelijk plan, om geheel met de trein te gaan, omgezet in: met de auto naar Pr Alexanderpolder en vandaar de metro naar het cenrum van Rotterdam. Tot aan P+R Alexanderpolder geen vuiltje aan de lucht. En zo kwam ik met de beste supporters ter wereld, Agnes, Marloes, Ilona en Brenda, aan in de voorsteden van Rotterdam.

Kaartje kopen
Ons gezelschap bestond uit ‘studerenden’ (ervaren OV reizigers) en andere leden waarvan 1 met OV chipkaart maar zelden gebruikt, en 2 zonder OV chipkaart. Dit bonte gezelschap probeerde bij de enige kaartjesautomaat op het station wijs te worden hoe het RET kaartsysteem werkte. Dat ging niet vlekkeloos en voordat er uiteindelijk 2 kaartjes uitrolden (enkele reis ipv de bedoelde retour) had zich een aanzienlijke rij achter ons gevormd, veelal mensen in hardlooptenue en dus ook deelnemers. Zou de Marathon Rotterdam het dit jaar door enig oponthoud bij de kaartjesautomaat het met vele deelnemers minder moeten stellen? Het viel uiteindelijk mee en met een vlot metroritje incl overstap waren we snel in het Centrum. Enig zoeken naar het WTC, waar de startnummers werden uitgedeeld, volgde. Ik stapte natuurlijk naar de eerste de beste uitdeelplek maar dat bleek voor de 10km lopers. “Of ziet u de marathon niet meer zitten meneer?” was het commentaar . Lekker opwekkend.

Voorbereiding en start
Na een omkleedpartijtje in het WTC ten overstaan van mijn lieftallige supporters, en met veel hulp opgespelde startnummers (een startnr voor en eentje achter), gingen wij naar buiten. Het was opgeklaard na de regenbui onderweg en, hoewel bewolkt, de beloofde warmte leek er aan te komen. Mijn supporters zouden zich door de giga drukte alvast naar de Erasmusbrug begeven en ik ging naar startvak E. Daar zou Sytse ook zijn maar bij het aanschouwen van de massa bleek dat een speld in een hooiberg. En die spelden zaten al aan mijn startnummers dus na veel rondkijken maar het startvak in. Daarbij stapte ik nog in een regenplas, kreeg een natte voet wat later vermoedelijk een probleem veroorzaakte.  Voortgestuwd stond ik in 1 keer in vak D, da’s dus voor de snelle mannen en vrouwen. Dat doen we maar niet. Het spektakel nam grootse vormen aan. Lopers voor je en achter je zover je kon kijken, zie foto’s. Schreeuwende speakers, rondcirkelende helikopters vlak boven de Coolsingel (ons start gebied), massa’s mensen. Ongelooflijk, vorig jaar waren er 950,000 mensen langs de route. En nu? De speaker schreeeuwde “nog zoveel minuten” en een bakje van een hoogwerker begaf zich boven de menigte met daarin de spreekstalmeester en ?

LEE TOWERSsssss!!!!
Die daar zijn “ You never walk alone” begon te zingen. Nu ben ik niet zo’n grote fan van Lee (o ja, vroeger zeiden we: het zingt en rijdt in een Ford: Lee Taunus, flauw he). Hij zal dit lied hier ieder jaar wel zingen maar toen de tienduizenden in de startvakken luidkeels mee zongen had ik toch wel een kippevelmomentje. Aboutaleb bediende het startkanon en weg waren we. Geen doorkomen aan, Km tijden van 6.30 7.00, maar rustig aan beginnen was toch al het dringende advies. Na 1,5 a 2km bestegen we de Erasmusbrug. En daarbovenaan stonden de beste supporters ter wereld. Luidkeels werd ik aangemoedigd en ging door, de brug af Zuid in. Tussen al die duizenden andere lopers. En wat een publiek!! Rijen dik zover je kon kijken. Met voortdurende aanmoedigingen. Ik dacht: Wat gebeurt hier? De Damloop is echte sfeerloop maar hier doen ze het dubbeldik over. Minpuntje: Er leken minder muziekbands langs de route. Met name in Zuid was dat het geval, of hielden ze net op toen ik er aan kwam?

En verder
Na de slome start ging het tempo omhoog. En tot de 21km ging dat volgens mijn schema. Wel deed mijn rechtervoet zeer, vooral bij de kleine teen. Niet aan denken Piet, doorgaan. De zon liet zich gelden en het werd warmer. Opeens realiseerde ik mij dat ik mij vergeten had in te smeren met zonnebrandcreme. En het KWF had nog zo gewaarschuwd. Mijn petje had ik bij de dames gelaten. Leek mij te te warm en bij de start was het bewolkt. De wind kwam op sommige stukken tevoorschijn en tactisch liep ik achter andere deelnemers. Of -sters, 2 Britse deelneemsters bijv., postuur midiputter, ca 28 kilo, vrolijk babbelend en het publiek aanmoedigend: Hey Rotterdem, here we come!!!  En toen begon mijn ellende. Langzaamaan begon zich een oude kwaal te manifesteren; Pijn in de rechterzijde. Zijn het darmkrampen? Vroeger hadden ze het over de milt maar dat schijnt achterhaald. En ik had uren voor de start niets meer gegeten! Of is dat het juist? Wie het weet mag het zeggen. Trouw bij ieder 5km een beetje gedronken. Nieuwe maagvriendelijke gelletjes uitgeprobeerd en genomen. Grrr. De pijnscheuten werden feller, tempo omlaag.

Publiek
Veel werd goed gemaakt door het publiek dat rijendik en enthousiast langs de route stond. Vaak kleurrijk uitgedost (tot aan 3 stevige Hollandse dames in een complete Indonesiche outfit), vele kinderhandjes wachtend op de begroetingstikjes van die vele lopers, mensen met fruit, drinken etc. Bij een officiele drinkpost kwam een man met een gevuld dienblad bekertjes water achter de kraam vandaan. “ Zo daar ben ik weer” zei hij, alsof ik net ook al langs was geweest en het toen op was. Na ca 25km weer de Erasmusbrug op. En daar stonden ze weer, mijn toppertjes. Gauw een slok drinken, foto, kort ‘pijn in mijn zij’ en door. Om mij heen begon de terugval (en uitval), wandelende mensen, strompelende mensen, een enkele ambulance. Richting Kralingse bos. Het geweldig publiek bleef langs de route. Waar komen ze vandaan. Ik ben nog niet eerde zo vaak aangeroepen / aangemoedigd met mijn naam. Nou helpt het als je naam op het startnummer staat, je startnr hoog hebt opgespeld en niet de korste van het gezelschap bent, en Piet is natuurlijk een heel makkelijke naam. Maar zonder overdrijving ben ik toch enkele honderde keren aangemoedigd. Ontzettend leuk!

Dribbeltempo
Het vele aanroepen van mijn naam was er mede oorzaak van dat ik Sytse in eerste instantie niet hoorde. Hij liep moeizaam en al snel was duidelijk waarom. Vele kilometers terug was de kramp in zijn beide kuiten geschoten en met veel pijn zette hij zijn debuut op de marathon voort. Twee keer liepen we een stukje gezamenlijk op maar ik had nog in mij hoofd in de buurt van de 4 uur te komen. En hield mijn tempo vast. Teveel voor de pijnlijke benen van Sytse. Maar hij heeft het uiteindelijk wel uitgelopen. Op karakter. Had ik in de trainingen ook gezien. Klasse Sytse!

Mijn rechterzij werd er niet beter op en enkele wandelpauzes bij de drinkposten bleken nodig. Opgeven is geen optie. Uiteindelijk in dribbeltempo verder, dan maar genieten van de ambiance en geen goede tijd. De pijn in mijn voet was fors verminderd. Later zou blijken waarom. Er had zich een forse blaar gevormd en die was op een gegeven moment stuk gegaan. Spanning eraf, pijn weg. De blaar was mogelijk een gevolg van die natte voet met ietwat mindere schoen?

        Piet Roskam - Marathon Rotterdam 2013

De finish
De finish op de Coolsingel is een belevenis op zich. Wat een menigte, weer heel veel publiek,  een deel van mijn supporters gezien, de anderen, ondanks geroep, niet, veel aanmoedigingen van de meeste wildvreemde mensen en eindelijk, de 42.2 km zaten erop. De tijd was zoals te verwachten belabberd, maar wel weer een marathon uitgelopen. Met een verbrand voorhoofd de medaille om , drinken, eten,  de zijpijn ging snel over,  supporters zoeken en het hoofdstuk Rotterdam kon worden afgesloten.

Dank aan allen die mij alle goeds hebben gewenst en belangstellend zijn geweest. Dank aan de beste supporters van de wereld en dank aan iedereen die meehelpt om deze unieke belevenis mogelijk te maken. Was het een prestatie om op terug te kijken? Mmmm, voor mij deels wel deels niet. Zo je het nog een keer doen? Zeker weten van ja.

Groeten
Piet Roskam


Uitslagen
Naam   Afstand   Tijd 
 Bas Pieterse   Marathon   2:58:51
 Paul Hundscheidt  Marathon  3.37:08
 Piet Roskam  Marathon  4:14:26
 Sytse Algera  Marathon         4:39:36

Lees ook:
 

Clubfoto's hardlopen:


 

Berichtgeving ontwikkelingen Atletiekbaan
Documenten
Verslagen
Nordic Walking
Sportief Wandelen
Diabetes Challenge 2019
Fit in Beweging
Activiteiten
Foto's en verslagen Wandelsport
Tuurtoren Tocht 2019
Wandelprogramma Alzheimergroep
Gezond Veluwe Challenge 2018
WandelFit Programma Najaar 2018
LOKO Loopcompetitie »
Welkoop Wintercross 2019 »
Dauwtrappen 2019
Clubkampioenschappen 2019
Avondloop 2019
Laatste Pont evenement 2019
Archief »
Algemeen
Vrijwilligers
Uitslagen en parcours records
Algemeen
Foto's
Marathon Eindhoven 2011 »
Amersfoort 750 2009 »
Clinic Lornah Kiplagat
Estafetteloop Bevrijdingsfeest 2009 »
AZC Loop - 18 februari 2017
Algemeen
De trainingen: YASso
Interview debutant Jacqueline Thiel
Pasta Party
Marathon verslag Piet Roskam
Uitslagen
Marathon verslag Jacqueline Thiel
Verslag 30 van Almere (Piet Roskam)
Fotoalbums
Foto's en verslagen
Uitslagen
Loop je al warm voor Amersfoort?
Kosten
Testloop 24 mei
Trainingsmomenten en -schema
Estafetteloop 4 & 5 mei
De Route
Foto's en verslagen
Login »
Wijzig eigen gegevens
Mijn Clubgenoten »
Login
Logout
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?
Wie zit hier achter?


Ogenblik a.u.b. ...