U bent hier: Home › Verslagen Hardlopen › Marathon Rotterdam › Op naar Rotterdam (4) - 1 april 2013

De 60 van Texel

Op weg naar Rotterdam (4)
Door Piet Roskam


“ Hey Piet, tot R’dam zeker nog even kalm aan na de kkkkkkkkou in Kkkkkampen, beetje afbouwen? Ga je nog wat rustigs op loopgebied doen?”
“ Eh, ja de 60 van Texel!”
“WAT, de 60km van Texel???? Geintje zeker?”

1 april 2013 - Tja het was inderdaad de bedoeling een beetje rustig aan te doen. Maar ja, wat doe je als een voormalige collega je een email stuurt met de vraag of je zin hebt om in te vallen in de 60km van Texel? Een evenement dat maar 1 x in de 2 jaar wordt georganiseerd? Je vraagt eerst nog wanneer is dat? A.s. maandag! Oh, maar wacht even is het dan niet 1 April? Even hun website checken en nee, het is echt geen 1 April grap. En dan? Dan denk je: Da’s leuk, ja tuurlijk doe ik mee. Voor de goede orde: Het ging om invallen in het estafette team. Met zijn vieren de 60km rennen. En niet als die ultra-lopers 60km solo, of nog gekker 120km solo. Wij zouden ieder gemiddeld 15km lopen, sommige stukken wel over het strand. En op Texel waait het altijd, dat ook.

Maar waaien zoals de week ervoor in Kampen leek onwaarschijnlijk. Dus werd het op tweede Paasdag Texel. Even was ik vergeten dat het al snel anderhalf uur rijden is naar Den Helder en dat we nog met de boot moesten. Dus om een uurtje voor de start om 10.35u aanwezig te zijn betekende vroeg op. En de dag er voor was het zomertijd ingegaan, dus nog een uurtje eerder voor de biologische klok maakte het extra interessant. Het was nog donker toen ik met moeite op de tast de wekker op m’n mobiel uit kreeg. Al snel daar na werd het licht en onderweg bleek dat het een zonnige dag werd. Helaas was de wind ook op het vaste land al duidelijk aanwezig. En de temperatuur probeerde ons al maanden aan de IJstijd te herinneren.

De boot
Op de boot naar Texel was het al een gezellige drukte. Veel sportief uitziende passagiers met vast hetzelfde doel als wij. De 10.35 u start bleek voor de eerste 50 recreatie estafette teams en de ca400  60km solo lopers. De 35 120km lopers waren ‘s nachts om 04.30u al vertrokken. De 100 wedstrijd- en snellere estafette teams (wij dus) startten om 11.35u. Ons doel (van mijn teamgenoten dus) was om de 60km in 5uur af te ronden. Eerder in de week hadden mijn medelopers gevraagd welk stuk ik wilde lopen: Over het strand? Of niet over het strand maar iets langer? Ach, ik moet een beetje rustig aan doen voor R’dam, dus maar niet over het strand. En ik roep het al langer: Ik ga voor de afstand. Ze hadden mij het laatste stuk tot aan de finish toebedacht, 16,8km. En dat was met de straffe Noordoostenwind richting zuidwaarts een gelukkige keuze.

Eerste etappe
De start was op het dijkje vlak bij de haven ‘t Horntje. Ik hoefde nog lang niet te starten en kon om mij heen kijken. Oei dat ziet er wel erg serieus uit. Allemaal snel uitziende dames en heren. Familie van de voormalige collega woont op Texel en de zoon van die familie met zijn teamgenoten gingen voor de eerste prijs. Doel: 60km in 3uur 45 minuten. Ekkk. Ik voelde mij wat ongemakkelijk. Ons eerste teamlid startte voor de eerste etappe zo’n 14.5km. Na de start sjeesden wij achter de Texelse familie aan over allerlei binnendoor weggetjes. Daarmee de file auto’s en de organisatie bussen op de officiele route vermijdend. Om op de eerste wisselplaats te komen. Alwaar een enthousiate menigte (waar kwamen die ineens vandaan?) midden in een duingebied alle lopers stond aan te moedigen. Met name de 120km solo lopers/sters werden met groot applaus en gejuich aangespoord. Onze eerste estafette man bleek een snelle, hij liep 1 uur en 5 minuten, ondanks een stuk over het strand.

De andere etappes
Onze tweede man, de voormalige collega, kreeg het zwaar. Het strand op en knokken tegen de wind in om, na ca 13,5km bij de wisselplaats te arriveren. Wij waren intussen weer over allerlei binnendoorweggetjes naar die wisselplaats gereden. Zo leer je Texel nog eens van een andere kant bekijken. De zoon van de ex-collega nam het stokje over (beter, een enkelbandje met klittenband) en startte voor de 3e etappe om eerst noordwaarts te gaan, de punt bij de vuurtoren de ronden, en weer zuidwaarts. Wij weer binnendoor. En daar nam ik het over voor het laatste stuk. En met flinke rugwind ging het deels de dijk op deels af richting Den Burg. De schapen waren al die lopers niet gewend en geblaat zorgde voor schorre keeltjes (of hadden ze een kou-tje gevat?). Het haventje van Oudeschild door en weer over de dijk. Twee keer een stukje landinwaarts betekende stevige tegenwind. En het laatste stukje bleek zowaar omhoog. De Hoge Berg noemen de Texelaars het.

De finish
Bij de finish een drukke en leuke ontvangst door de vele toeschouwers die het beslist koud moeten hebben gehad. Ook hier warme soep en andere nuttige zaken voor de uitgeputte lopers. Met mijn tijd van ca 1uur 26minuten over 16.8km was ik tevreden, weliswaar geholpen door een flink deel rugwind, maar altijd leuk. Als team bleken we net een minuut boven de streeftijd van 5 uur te zijn gekomen, mijn teamgenoten waren duidelijk wat sneller dan ik. Terug naar de boot die ons keurig opwachtte en toen vertrok. En op de boot nog net tijd voor ... ? Een kopje warme soep! Huiswaarts zonder de files volgens de radio, en moe en voldaan werd ik thuis door mijn ega opgewacht met ... ? Een bord warme soep (ja, ze kunnen mij er midden in de nacht voor wakker maken).  Maar het was weer heel leuk, daar op Texel. En nu echt rustig aan doen. Tot ... ? Juist Rotterdam!

Groet
Piet Roskam

Lees ook:

Clubfoto's hardlopen:


 

Berichtgeving ontwikkelingen Atletiekbaan
Documenten
Verslagen
Nordic Walking
Sportief Wandelen
Diabetes Challenge 2019
Fit in Beweging
Activiteiten
Foto's en verslagen Wandelsport
Tuurtoren Tocht 2019
Wandelprogramma Alzheimergroep
Gezond Veluwe Challenge 2018
WandelFit Programma Najaar 2018
LOKO Loopcompetitie »
Welkoop Wintercross 2019 »
Dauwtrappen 2019
Clubkampioenschappen 2019
Avondloop 2019
Laatste Pont evenement 2019
Archief »
Algemeen
Vrijwilligers
Uitslagen en parcours records
Algemeen
Foto's
Marathon Eindhoven 2011 »
Amersfoort 750 2009 »
Clinic Lornah Kiplagat
Estafetteloop Bevrijdingsfeest 2009 »
AZC Loop - 18 februari 2017
Algemeen
De trainingen: YASso
Interview debutant Jacqueline Thiel
Pasta Party
Marathon verslag Piet Roskam
Uitslagen
Marathon verslag Jacqueline Thiel
Verslag 30 van Almere (Piet Roskam)
Fotoalbums
Foto's en verslagen
Uitslagen
Loop je al warm voor Amersfoort?
Kosten
Testloop 24 mei
Trainingsmomenten en -schema
Estafetteloop 4 & 5 mei
De Route
Foto's en verslagen
Login »
Wijzig eigen gegevens
Mijn Clubgenoten »
Login
Logout
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?
Wie zit hier achter?


Ogenblik a.u.b. ...