U bent hier: Home › Verslagen Hardlopen › Marathon Rotterdam › Op naar Rotterdam (2) - 3 mrt 2013

Acht Kastelen of luchtkastelen

Op weg naar Rotterdam (2)
Door Piet Roskam


De aanloop
3 maart 2013 – De RLDL’s (Rustige Lange DuurLopen) van de laatste 8 weken begonnen wat eentonig te worden en ik zocht naarstig naar een leuk loopevenment. Wel eentje van flink wat kilometers natuurlijk want voor minder doen we niet meer tegenwoordig. De 32 van Kampen is nog ver weg (hoewel, 23 maart!).  Agnes en Katja hadden de smaak te pakken na de succesvolle Asselronde van 27,5 km in Apeldoorn en werden getipt door Joke over de 8Kastelenroute in en rond Vorden, 10, of 21, of 30km. Dat werden de 30. Ja, da’s leuk, beetje lopen en kastelen kijken. Misschien staan er wel bourgondische tafels klaar met allemaal lekker eten en drinken, en ridders en jonkvrouwen als publiek. En nog wat trainen, wie doet je wat. Loopmaatjes Sytse en Jaap doen het eventjes iets rustiger aan, maar Frank en Albert waren wel te porren voor een ritje naar de het voorste gedeelte van de Achterhoek. Oh, komt daar de naam Vorden vandaan!

Op pad
Op de grijze druilerige zondagochtend vertrokken we richting Vorden. Mist bij het Wolderwijd, maar daarna snel geen mist, graadje of 5, weinig wind, kortom lekker loopweertje. In Vorden aangekomen was weinig activiteit te ontdekken. Waren we te vroeg? Was het ergens anders? Voor ons stopte een auto en 4 hardlopers stapten uit. “Dat zijn de andere 4 deelnemers” zei Katja droog. Even verder stond een hek om de weg naar de Sporthal af te sluiten. We parkeerden vlakbij en op weg naar de Sporthal zagen we meer hardlopers. Gelukkig. Deep Purple en ander jaren 70-muziek schalde ons uit de zelfgemaakte speakerboxen tegemoet.

Binnen
In de Sporthal hing een gemoedelijke sfeertje met behulpzame vrijwilligers, verse koffie, prima kleedkamers. En? Een echte live xylofoonband! Iemand meende dat de Jostiband haar ‘hur’intrede had gedaan maar niets was minder waar. Chubby Checker werd afgewisseld met de Radetzki-mars en Starwars werd muzikaal vakkundig de sporthal in geslingerd. Ok, er zat 5 minuten pause tussen ieder nummer en het volume zorgde voor enige pijntjes in het hoofd maar wel sfeervol. Albert moest na-inschrijven en daar was geen rij. Bij ons voorinschrijvers wel. Ach, tijd genoeg! He, daar waren Koos Vos en Rietje ook! En Els! Een warm weerzien ! Omkleden, startnummer opspelden, chip op de schoen met een tie-rib, en de drukte voor de toiletten ondergaan. Het startvak in en ineens stonden daar heel veel mensen, weliswaar vertrokken de 10km, de 21km en de 30km tegelijk, maar het verbaasde mij waar al die mensen in een keer vandaan kwamen.

Boem
Het startschot viel nog voordat we er erg in hadden. Geen aanzwellende opzwepende muziek, geen speaker. Gewoon boem met een startpistool. En weg waren we. Op naar de kastelen. Katja, Koos en Agnes gingen gezamenlijk, en Frank, Albert en ik trokken ook gedrieen ten strijde. Eerst nog door de drukte maar al snel een redelijk tempo. In Vorden waren weinig Kastelen te ontdekken. Moet kunnen. Maar ook verderop geen Kastelen. Frank werd het zat en vroeg een verkeersregelaar of hier ook Kastelen waren. Daarop werd bevestigend geantwoord. Frank had er kennelijk zin in vandaag want even verderop stond een boer in zijn voortuin op zijn schoffel leunend naar al dat volk te bekijken. “Hoi, ken je me nog?” of zo iets, riep en zwaaide Frank. De boer lachte als een boer met kiespijn. De omgeving was prachtig ondanks het grijze weer. Wat een fraaie stolpjes hier. De 10km scheidde zich af, en veel later ook de 21km. Ieder zijn eigen route, en geen zelfde stukken. Frank bedankte regelmatig de verkeersregelaars die ons aanmoedigden. Albert riep “ het ziet hier zwart van de mensen”, en ja, welgeteld 2 mensen in volledig zwarte kledij stonden ons te bekijken.

Waar zijn  nou die kastelen?
We schroefden het tempo op. Het ging behoorlijk snel ondanks dat we ons vooraf een rustige loop beloofd hadden. Een vals kijkende herdershond achter een groot hek blafte 1 keer en vond het toen wel genoeg. Geen beginnen aan met al die lopers, en gezien zijn grijze bovenlip was ‘ie al aardig op leeftijd. Wij ook, dacht ik. Om de 5km drinkposten, en door ging het. Bij 15km wat steken in de linkerzij, iets rustiger en een winegummy van Albert deden wonderen. Intussen hadden we welgeteld 2 kastelen ontdekt. Vooral omdat er een bordje langs de weg stond en je na speurwerk tussen de bomen een soort kasteeltje kon ontdekken. Was dat het? Een kleine tengere man met ietwat O-benen (veel paardrijles gehad?) voegde zich bij ons. We knoopten een gesprekje aan. Hij had gisteren in Utrecht een marathon gelopen. En was nu een beetjeaan het  uitlopen… Wauw ! Dan train je zeker veel? Nou nee , hij liep ca 30km per week. Later evalueerden wij het gesprek: Mmmm, 42.2km gisteren plus 30 vandaag is 72.2km: Of de man had veel fantasie, of hij kon niet tellen (of een combinatie natuurlijk). Na enige tijd versnelde hij en liep van ons weg. De kastelen bleven verborgen.

Pijn
Bij 24km begon mijn rechterzij te steken. Ik verweet de stressvolle afgelopen werkweek. Wandelen bij 25km plus eigen drinken gaf enige verlichting. De 25km drinkpost was kennelijk opgeruimd: er stond slechts een bordje “hier afval”. Waren we zo laat? Maar de organisatie, verder niets dan lof, had hier een steekje laten vallen. Bij 26-27km werd mijn zijpijn heftig tot misselijk aan toe. Ik spoorde Albert en Frank aan verder te gaan, ik wandelde nog een stukje en kwam weer op gang. Een PR (onder de 2 uur 47 minuten ) zat er nog in. De laatste 2km door de pijn heengebeten en op 2:45:11 kwam ik binnen. Met een gemengd gevoel, goede tijd, de benen voelden heel goed, maar de zijpijn was balen. Frank en Albert waren op 2:43:30 binnen gekomen. De Sporthal in, drinken, wat eten en de pijn was weg. Douchen kon nog voor de dames binnen waren? Agnes en Koos kwamen op 3:11 binnen en Katja vlak daarna en zaten al in de Sporthal toen wij onder de douche vandaan kwamen. Hun eerste keer 30km volbracht en hoe ! Super! Nog even genoeglijk nababbelen in de sporthal, de gratis ontbijtkoek en ansicht in ontvangst genomen, de vrijwilligers bedankt, afscheid van Koos en Rietje en huiswaarts ging het.

Tot slot een luchtkasteel
Een prachtige loop in een fraaie omgeving, gemoedelijks feer, maar kastelen? Weinig! Ja, luchtkastelen, die waren er genoeg. Thuis spiekte ik even op internet. Ik kwam op een Kasteel van 46 meter lengte zo zei de aanhef. Het bleek zo’n springkussen kasteel te zijn, die je via die site kon huren. Een echt luchtkasteel dus. Misschien een ideetje voor de organisatie voor volgend jaar?

Groeten
Piet Roskam

Lees ook:
Uitslagen

Katja Groenendaal (debuut) 3:14:34
Agnes Roskam (debuut) 3:11:09
Koos Vos 3:11:09
Piet Roskam (PR) 2:45:11
Frank Ellenbroek (PR?) 2:43:30
Albert Schaap 2:43:30

Clubfoto's hardlopen:


 

Berichtgeving ontwikkelingen Atletiekbaan
Documenten
Verslagen
Nordic Walking
Sportief Wandelen
Diabetes Challenge 2019
Fit in Beweging
Activiteiten
Foto's en verslagen Wandelsport
Tuurtoren Tocht 2019
Wandelprogramma Alzheimergroep
Gezond Veluwe Challenge 2018
WandelFit Programma Najaar 2018
LOKO Loopcompetitie »
Welkoop Wintercross 2019 »
Dauwtrappen 2019
Clubkampioenschappen 2019
Avondloop 2019
Laatste Pont evenement 2019
Archief »
Algemeen
Vrijwilligers
Uitslagen en parcours records
Algemeen
Foto's
Marathon Eindhoven 2011 »
Amersfoort 750 2009 »
Clinic Lornah Kiplagat
Estafetteloop Bevrijdingsfeest 2009 »
AZC Loop - 18 februari 2017
Algemeen
De trainingen: YASso
Interview debutant Jacqueline Thiel
Pasta Party
Marathon verslag Piet Roskam
Uitslagen
Marathon verslag Jacqueline Thiel
Verslag 30 van Almere (Piet Roskam)
Fotoalbums
Foto's en verslagen
Uitslagen
Loop je al warm voor Amersfoort?
Kosten
Testloop 24 mei
Trainingsmomenten en -schema
Estafetteloop 4 & 5 mei
De Route
Foto's en verslagen
Login »
Wijzig eigen gegevens
Mijn Clubgenoten »
Login
Logout
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?
Wie zit hier achter?


Ogenblik a.u.b. ...