U bent hier: Home › Verslagen Hardlopen › Marathon Rotterdam › Marathon Rotterdam 2012

Marathon Rotterdam 2012 

15-04-2012 - Er is door een groep AV Zeewolde atleten volop en vaak ook gezamenlijk getraind voor de marathon van Rotterdam. In de aanloop van het evenement waren er helaas wat uitvallers. Zo hadden we stiekem toch ook gehoopt op een nieuwe vrouwelijke debutant. Jacqueline Thiel had in dat geval met plezier haar bokaal willen afstaan. Helaas, dat is niet het geval geweest. Wel was er minstens 1 heren debutant en liep Paul Hundscheidt zijn 25e marathon. Een gouden jubileum! Debutant of marathonvreter; alle lopers worden van harte gefeliciteerd met deze enorme prestaties!
Hierbij de sprekende verslagen van Jack Weerdmeester, Ad Jongeling en Patrick Bouhuizen. Met aansluitend de uitslagen.


Verslag van Jack Weerdmeester

Mislukking met toch nog prachtig slot

Mijn marathon van Rotterdam is gisteren geen vrolijk verhaal geworden en uitgelopen op een mislukking. Ik liep mijn slechste tijd tot nu toe. Ik had in de aanloop best wel hard getraind (enkele weken van zelfs 100 - 110km) om een serieuse aanval te kunnen doen op de magische 3 uur grens. Echter op de Coolsingel ging het al mis. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden, het startvak D was erg slecht aangegeven, kwam ik achter in dit startvak terecht waardoor ik pas na 3 minuten de start passeerde en dus 'half Nederland' al voor me had lopen. Dit had tot gevolg dat ik gedurende de eerste helft van de marathon tot joggen was veroordeeld en geen eigen tempo kon lopen. Passeren was nauwelijks mogelijk en al snel had ik een goede eindtijd dan ook uit mijn hoofd gezet. Tot overmaat van ramp moest ik ook nog tweemaal een sanitaire stop maken en begon toen ook al plannen te maken om maar halverwege uit te stappen. Uiteindelijk maar niet gedaan en toen er eindelijk wat meer ruimte kwam toch maar een beetje tempo gaan lopen om nog een enigszins fatoenlijke tijd te lopen. Uitstappen had de kater wellicht alleen maar groter gemaakt.

Het enige voordeel van deze gedwongen rustige eerste helft is dat ik nu voor het eerst een marathon heb gelopen met een behoorlijke negatieve split. Omdat ik na ca 40 km Paul Hundscheidt nog in het vizier kreeg zijn de laatste 2 km zelfs de snelste geweest van de hele marathon. Heb ik nooit eerder voor elkaar gekregen. Eindigen met een eindsprint op de Coolsingel. Hierdoor gingen Paul en ik gezamenlijk over de finish en kreeg deze marathon na een belabberd begin toch nog een prachtig slot. In reactie op het commentaar van Piet Roskam: de opbouw van mijn marathon is zeker heel leerzaam (begin rustig, dan heb je aan het eind vaak nog wat over) maar was totaal niet mijn planning, maar dus gedwongen opgelegd door de omstandigheden. Maar zo heeft dit nadeel dus toch een voordeel, want deze ons bekende les voeren we vaak niet uit (we starten vaak toch weer te snel) maar bewees gisteren zijn waarde. Ik heb de man met de hamer nooit gezien of gevoeld en had zelfs energie over voor een eindsprint. En dat op de marathon! Momenteel is de kater wel verdreven en hoop ik in het najaar alsnog een poging te kunnen doen op de 3 uur grens. We hebben immers nog een hele zomer voor de boeg om hier aan te gaan werken. Nu eerst maar even herstellen straks maar weer aan de slag.

Met vriendelijke lopersgroet, Jack

Verslag van Ad Jongeling

Joke, Hans en Ad hebben de Marathon van Rotterdam 2012 volbracht!

Joke, Hans en Ad - Marathon Rotterdam

In de afgelopen maanden hebben wij met heel veel plezier getraind aan het schema voor de marathon op 15 april 2012. Robin nog bedankt voor de feedback op het opgestelde schema. Met de harde kern wordt meerdere keren per week in weer en wind getraind. In de aanloop naar Rotterdam vallen er helaas ook medelopers uit met een blessure. Ons trainingsgroepje bestaat verder uit: Jacqueline, Tine, Henry, Linda en Piet deden af en toe mee en natuurlijk Paul (red.: Naus, niet te verwarren met Paul Hundscheidt). En Paul heeft niet de ambitie om mee te doen aan de marathon, maar hij vindt het meetrainen wel leuk. Zo leuk dat hij iedere keer de route uitzet voor de loopjes en ons tijdens de training wijst op allerlei belangrijke zaken die in de natuur plaatsvinden. Paul zijn interesse in de natuur, zijn zwarte hoofdbandje waar prima een veer op past en het zoeken naar de routes bezorgd hem de bijnaam Kluk Kluk. De vaardigheid van Kluk Kluk komt goed uit, want Hans Stokvis vraagt zich steevast hardop af: “Huh, waar zijn we nu?’ als wij door de jungle van Zeewolde worden geloodst. Dat bezorgt Hans de bijnaam Goudvis, gezien de korte geheugenboog van het diertje. Nou moet ik wel zeggen dat ik even hierna de naam heb bijgesteld in Gouvis, omdat deze voetbaltrainer ondanks zijn verkorte beenspieren toch heel vlot van de plaats komt. Joke besluit na haar goede loop in Apeldoorn van 28,5 km ook voor Rotterdam te gaan. Wijs besluit en wij genieten van Joke haar belangstelling voor de andere lopers, haar altijd zonnige humeur en marathontips. Helaas vallen Tine en Jacqueline af door blessures. De beiden dames onderscheidde zich tijdens de trainingen door hun talent voor multitasken: bikkelenergie voor het lopen en tegelijk hele verhalen kunnen afsteken. Zo weet ik nu bijvoorbeeld wat de maximale spanning is op bovengrondse en ondergrondse elektriciteitkabels en welke instanties er mee gemoeid zijn als je een dergelijk kabeltje wilt uitrollen. Nu kan het zijn dat mijn algemene kennis wat achterblijft, maar mocht je nu ook een eigen “Willem Wever” beleving krijgen: ook eens met Tine praten tijdens een training. Henry moet helaas vroegtijdig stoppen met meetrainen omdat een beenspier flink ging opspelen. “Ons Bartjie”, zoals hij ook wel liefkozend wordt genoemd, blijf ons mentaal steunen en kan later weer even aanhaken.


Even voor de marathondag heeft Joke de startnummers opgehaald in Rotterdam. Anders dan in Eindhoven de laatste keer, moesten wij zelf de zaakjes regelen. Derhalve zitten wij op15 april om 7 uur in de auto en 7.30uur in de trein. Even dreigt de conducteur ons nog op het verkeerde spoor te zetten  met “U moet in Amersfoort overstappen”, maar gelukkig ziet zij haar vergissing tijdig in. Het zitten was overigens niet vanzelfsprekend, want de trein is al snel overvol met lopers en stappers. Die stappers hadden “de hele nacht al getraind” en waren lekker melig. In Rotterdam naar een verkleedruimte. Korte of lange broek, korte of lange mouwen? Het was een koude wind en zeker in het startvak was het even rillen geblazen. Maar goed, Lee Towers zingt: “You never walk alone” en de wij galmen mee. En ik maar denken dat ik hier kom om hard te lopen. Maar Lee blijkt een vooruitziende blik te hebben. Afijn, na het kanonshot gaan wij enige minuten later ook van start. Met duizenden de Erasmusbrug over is een mooi gezicht. De tweede keer na 25 km is de Erasmusbrug iets minder leuk, maar de aardige, onbekende dame die mij hier een banaan geeft maakt alles goed. En die ongeplande vrucht komt goed uit, want ik bespeur enige hongergevoelens en dat wil je niet. Het tempo blijft gelijk en het parcours is afwisselend met hier en daar muziek langs het parcours. Mijn familie staat na de 30km met vers drinken, gelletjes en banaan. Heerlijk om ze even te zien! Hop, het gaat lekker maar ik voel toch enige stijfheid in de bovenbenen komen. Gewoon negeren, want het lopen is ook mentaal wel “een dingetje”.Na 38 km heb ik nog zeer goede moed en denk dat ik de laatste 2 km nog wel wat “over” heb. Niet dus. Bij 39 km verkrampt mijn rechterbeen wat mij dwingt even te gaan walken. Balen. Ik verbijt mij (voor zover mogelijk) en uiteindelijk kan ik de laatste km nog hardlopen. Het zit erop. Door de finish neem ik medaille in ontvangst alsof het een uniek exemplaar betreft en neem de felicitaties van de burgervader van Rotterdam in ontvangst. Toch leuk.
Herenigd met mijn vrouw en mannen zoek ik de omkleedruimte weer op. Daar tref ik Joke en Hans weer aan. Bij Joke vraag ik mij af of zij überhaupt wel heeft gelopen, zo fris ziet zij er nog uit. Keurige tijd van Joke en ook van Hans Gouvis. Hans (mede debutant) heeft het zwaar gehad de laatste kilometers en dat is hem ietsje aan te zien. Maar een hele goede prestatie en ik ben blij dat wij het hebben volbracht. Dan naar huis en lekker chinees eten met bier! Helemaal top en op naar het volgende evenement! Misschien kunnen wij dan weer een trainingsgroepje maken, want dat heeft voor mij ook zeker bijgedragen aan het loopplezier en helpt je er door als het even minder gaat. Verder iedereen bedankt voor de getoonde belangstelling, de tips en support!

Loopgroet, Ad.


Verslag van Patrick Bouhuizen

Mijn debuut voor de Marathon (Marathon Rotterdam)

De voorbereiding
De afgelopen maanden heb ik een training programma afgewerkt, volgens de diverse schema’s op internet. Doel rond de 90 km lopen per week met 1 sessie van 22 km en 1sessie van 35 km per week, resterend sessies zijn rond de 10 km. Gedurende deze maanden op mijn voeding gelet en naar mijn lichaam geluisterd. Gevoelsmatig was het resultaat van de traning uitstekend te noemen.
 
Naar Rotterdam
Om half 7 vertrokken wij naar Rotterdam met de auto. De auto geparkeerd bij familie in Kralingen, vandaar met de tram en de metro (na 30 jaar weer openbaarvervoer gedaan). Dit was ook al een hele ervaring. Aangekomen bij het verzamelpunt van POSTNL, was het omkleden en gaan. Lopend naar de Coolsingel, wat een enorme drukte. Ons startvak E en mijn startnummer 2200 opgespeld.
 
Startvak en start
Het startvak E was aan de andere kant van het startvak F, dit betekent een stukje omlopen en in de file gaan staan om het startvak in te mogen. Resultaat chaos! Uiteindelijk net voor de start was het initiatief van de vele wachtende om zelf maar hekken te verwijderen en het startvak in te gaan. De wind was flink koud en ik had daar ook wel last van. Het startschot gegeven door een vriend van mij met zijn kanon, was goed te horen en daar gingen we van start. Gelukkig konden we hier direct hardlopen zonder dat er af en toe werd stilgestaan. De enthousiaste mensen om me heen brachten gezelligheid en sfeer.
 
Het lopen
De eerste 5 km rustig met Marleen mijn vriendin en de menigte meegelopen omdat er nog geen ruimte was om je eigen tempo te lopen. Ik had het koud en de wind hielp daar niet bij. Wel een mooie ervaring over de Erasmusbrug met zoveel mensen. Buiten de kou voelde mijn lichaam goed aan. Ik had ontbeten en gedronken, maar ook niet te veel, want dat kan weleens verkeerd vallen. En dat willen we niet! Doel 3 uur en 20 minuten de marathon lopen. Ik had getraind op deze snelheid en dat voelde goed aan zonder dat ik op een lange afstand echt moe zou worden. Er was dan altijd ruimte over om later te versnellen en desnoods nog een betere tijd neer te zetten.
 
Na de eerste 5km ontstond er ruimte en nam ik afscheid van Marleen en ging op weg in mijn eigen tempo. Met 13 km per uur voelde het goed aan en ik had zelf nog veel over voor mijn gevoel. Ik was dus uitgerust aan het hardlopen en ja dat wil je dan ook heel graag als je zoveel hebt geoefend. Doel was om bij de 20 km te evalueren of het lichaam nog iets meer kon geven. En bij voorbaat had ik nu al dat dit wel mogelijk was, omdat ik niet echt het gevoel had dat ik veel van mijn lichaam vergde. Maar voorzichtig ik wil hem koste wat het kost goed uitlopen en dat hoeft voor mij echt niet direct 3 uur te zijn.
 
Noodlot
Gedurende de eerste 20 km ging het geweldig en ik voelde me nog steeds erg goed. De kou echter was niet direct een probleem, echter warm werd ik ook niet echt. En dan gebeurd er iets wat ik na mijn vele jaren hardlopen nog niet had meegemaakt. Net voordat we de Erasmusbrug overgaan wordt ik gevangen door KRAMP??? Waar komt dat vandaan??
Met ongeloof en vreselijke pijnen grijp ik naar mijn linker onderkuit en mijn rechter bovendijbeen. Nog niet eerder heb ik kramp gehad in mijn carrière met lopen. Ik zat op het 21 KM punt wat normaal voor mij weinig voorstelde in afstand. Tenslotte loop je inmiddels een halve op je sloffe. Ik geef een gil van de pijn en vlieg met mijn bovenlichaam over een hek om mijn benen even te ontzien van de vaste grond. Met mijn handen begin ik te masseren en te rekken. Ik besluit verder iets rustiger te lopen maar net over de brug ga ik tegen de grond en gil het weer uit van de pijn. Mijn linker onderkuit en mijn rechter dijspier draaien om het bot, daarbij begonnen mijn andere been spieren ook te trekken. Mijn god wat een pijn en wat nu? Misschien dom maar waar ik aan begin maak ik af (wel of geen goede tijd was nu niet meer belangrijk).
 
Tijdens de route werd het alleen maar erger en wanneer ik tegen de vlakte ging was er af en toe een vrouw of man die mijn spieren ging masseren. De pijn nam toe en ik ging meer en meer langzamer lopen. De toeschouwers schrokken wel als ik kramp kreeg en dat werd in alle been spieren een feit. Marleen was na 45 minuten mij weer voorbij gekomen, omdat ik gedwongen werd rust punten te nemen. Rekken deed ik wel maar mocht niet meer helpen. Ik heb stukken achteruit gelopen. Ik was niet moe en praatte zoveel mogelijk onderweg met de deelnemers, van sommige kreeg ik de opmerking waar ik zoveel energie vandaan haalde. 3 km voor de finish was ik heel fit en voor mijn gevoel kon ik nog wel 10 km sprinten. Maar krampen werden heviger. Een hardloper gaf het advies niet meer te rekken en lopend naar de finish te gaan. Al dribbelend ik naar de finish en maar duimen dat het niet meer zal gebeuren. En dan 150 meter voor de finish een aanval waarvan ik bijna knock-out ging. Ik viel achterover van de pijn, de been spieren speelde nu allemaal op en al mijn been spieren gingen in de kramp. Werkelijk gegild van de pijn en ik greep mijn linker been en dan weer mijn rechter been vast met een ongelooflijke snelheid. Mijn god wat kan dat pijn doen werkelijk vreselijk. Het publiek was aangeslagen en werd stil. Tijdens het rollen kreeg ik hulp van wat andere hardlopers die direct begonnen te trekken aan mijn benen. Politie kwam aangehold en hielpen mee om mijn benen te masseren. Je schaamt je wel op dat moment. Nadat de benen weer een beetje tot rust waren gekomen, strompelde ik verder naar de finish. Op dat moment knalde er een werkelijk fantastisch gejuich uit het publiek en iedereen riep mijn naam. Hier werd ik wel ontroerd van. De hulp bij de finish was goed en na een licht herstel kon ik gewoon wandelen. Voor mij was dit de hel van 2012 en gisteren had ik het besluit genomen nooit meer een marathon te lopen. Vandaag besloten om wel een marathon te lopen, Ik wil ook een keer normaal een marathon uitlopen! Wanneer je naar mijn hardloop scham kijk op mijn startnummer, dan zie je mijn verslag terugkomen in het schema.

Groet, Patrick

Gelopen tijden

Naam Netto tijd Bruto tijd  Opmerkingen 
Bas Pieterse 2:56:10 2:56:14  
Paul Hundscheidt 3:21:36 3:24:29  25e marathon!
Jack Weerdmeester 3:21:35 3:24:29  
Hans Stokvis 4:06:38 4:09:26  Debutant
Joke de Jong 4:14:12 4:18:41  
Patrick Bouhuizen 4:17:28 4:21:14  Debutant
Ad Jongeling 4:24:11 4:29:43  Debutant

 


Lees ook:

Clubfoto's hardlopen:


 

Berichtgeving ontwikkelingen Atletiekbaan
Documenten
Verslagen
Nordic Walking
Sportief Wandelen
Diabetes Challenge 2019
Fit in Beweging
Activiteiten
Foto's en verslagen Wandelsport
Tuurtoren Tocht 2019
Wandelprogramma Alzheimergroep
Gezond Veluwe Challenge 2018
WandelFit Programma Najaar 2018
LOKO Loopcompetitie »
Welkoop Wintercross 2019 »
Dauwtrappen 2019
Clubkampioenschappen 2019
Avondloop 2019
Laatste Pont evenement 2019
Archief »
Algemeen
Vrijwilligers
Uitslagen en parcours records
Algemeen
Foto's
Marathon Eindhoven 2011 »
Amersfoort 750 2009 »
Clinic Lornah Kiplagat
Estafetteloop Bevrijdingsfeest 2009 »
AZC Loop - 18 februari 2017
Algemeen
De trainingen: YASso
Interview debutant Jacqueline Thiel
Pasta Party
Marathon verslag Piet Roskam
Uitslagen
Marathon verslag Jacqueline Thiel
Verslag 30 van Almere (Piet Roskam)
Fotoalbums
Foto's en verslagen
Uitslagen
Loop je al warm voor Amersfoort?
Kosten
Testloop 24 mei
Trainingsmomenten en -schema
Estafetteloop 4 & 5 mei
De Route
Foto's en verslagen
Login »
Wijzig eigen gegevens
Mijn Clubgenoten »
Login
Logout
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?
Wie zit hier achter?


Ogenblik a.u.b. ...